Aktivisti spúšťajú petíciu proti ropovodu v Petržalke

19.07.2013 09:57

TASR, včera 11:59

Občianskemu združeniu Mladá Petržalka sa nepáči, že by mal ropovod viesť cez obývané územie Bratislavy.

Bratislava 18. júla (TASR) – Občianske združenie (OZ) Mladá Petržalka spúšťa petíciu proti ropovodu do Rakúska. Niekoľko navrhovaných trás totiž vedie práve cez územie Petržalky. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal poslanec mestského zastupiteľstva v Petržalke a predseda OZ Oliver Kríž.

"Na ostatnom mestskom zastupiteľstve sme sa dozvedeli viac informácií. Dnes už vieme, že zo strany ministerstva je vytypovaných asi 10 trás, z ktorých dve vedú cez zastavaný intravilán obce, čiže cez obývané územie Bratislavy, konkrétne cez mestskú časť Petržalka," uviedol Kríž. Preto sa podľa neho OZ rozhodlo rozbehnúť iniciatívu s názvom Stop ropovodu. Do konca leta plánujú aktivisti vyzbierať približne 8000 podpisov. "Cieľom je rozprúdiť určitú verejnú diskusiu, pretože sme mali pocit, že občania o tejto téme vedia veľmi málo," dodal.

V petičnej iniciatíve sa snažia apelovať na vládu SR, aby pri posudzovaní variantov zamietla ten, ktorý ide cez Petržalku. "My sa snažíme upozorniť na to, že varianty, ktoré sú plánované cez našu mestskú časť, nesú so sebou množstvo rizík," dodal predseda OZ.

"Všetko je nebezpečné a všetko je zlé, pretože nikdy sa nedá vedieť, čo sa s ropou stane," uviedol na margo plánovaného trasovania ropovodu vodohospodár Tibor Elek. Podľa neho je absurdné, aby takýto ropovod prechádzal sídliskom, ako je Petržalka. Elek upozornil na rok 1971, kedy prišlo k havárii II. vodného zdroja mesta Bratislavy v Podunajských Biskupiciach. Vtedy bola znečistená spodná voda dôsledkom dlhodobého úniku ropných látok.

So zberom podpisov začali aktivisti v uliciach Petržalky už v stredu (17. 7.). Na jeseň plánujú zorganizovať odbornú konferenciu na tému ropovodu. Petičné hárky sa budú snažiť odovzdať osobne ministrovi hospodárstva Tomášovi Malatinskému a predsedovi vlády Robertovi Ficovi.
 

 
00:00 | 01:49