Al-Káida vraj plánuje útoky na rýchlovlaky v Európe TASR

19.08.2013 09:25

 

TASR, dnes 6:26

Varovanie pred plánovanými útokmi malo podľa bezpečnostných zdrojov prísť z americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA).

Berlín 19. augusta (TASR) - Teroristická sieť al-Káida plánuje útoky na rýchlovlaky v Európe. Informoval o tom v noci nadnes na svojej stránke nemecký denník Bild, ktorý sa odvoláva na bezpečnostné zdroje.

Nemecké bezpečnostné orgány boli preto uvedené do stavu pohotovosti. Podľa bezpečnostných expertov sa môžu teroristi zamerať na sabotáže koľají a trolejových vedení, hrozia však aj útoky výbušninami na trate rýchlikov, tunely či v samotných vlakoch.

Varovanie pred plánovanými útokmi malo podľa bezpečnostných zdrojov prísť z americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), ktorá pred niekoľkými týždňami zachytila telefonát medzi poprednými členmi al-Káidy. Jeho ústrednou témou mala byť séria útokov na vlaky v Európe, napísal Bild.

Z tohto dôvodu nemecké orgány už viac ako dva týždne zabezpečujú trasy rýchlikov ICE a stanice Nemeckých dráh sériou "neviditeľných opatrení". Jedným z nich sú posilnené civilné policajné hliadky, zistil Bild.