Čínske mestá chcú obmedziť predaj áut, akcie Hyundai a Kia klesli

13.07.2013 20:12

TASR, dnes 15:44

Objem emisií v ovzduší v posledných rokoch vzrástol a Čína je dnes najväčším znečisťovateľom ovzdušia na svete.

Soul 13. júla (TASR) - Obavy z možného poklesu predaja áut juhokórejských automobiliek Hyundai a Kia v Číne viedli na záver tohto týždňa k poklesu hodnoty ich akcií zhruba o 5 %. Informoval o tom server BBC.



Obavy vzrástli po tom, ako čínska agentúra Sinchua uviedla, že osem čínskych veľkých miest plánuje zaviesť obmedzenia na predaj nových áut. Podľa pozorovateľov sa tak úrady snažia dostať pod kontrolu problém znečisťovania ovzdušia.

Čína je najväčším automobilovým trhom na svete a kľúčovým ťahúňom rastu pre mnohé automobilky vrátane juhokórejských. "Čína sa na celkovom predaji áut spoločnosti Hyundai podieľa zhruba 20 % a takéto správy jednoznačne zhoršujú vyhliadky firmy v oblasti predaja," uviedli analytici zo spoločnosti Korea Investment & Securities.

Podľa agentúry Sinchua obmedzenie predaja áut plánujú mestá Tchien-ťin, Šen-čen, Chang-čou, Čcheng-tu, Š-ťia-čuang, Čchung-čching, Čching-tao a Wu-chan. V prípade, že by obmedzenia zaviedli, predaj by sa mohol znížiť zhruba o 400.000 vozidiel.

Objem emisií v ovzduší v posledných rokoch vzrástol a Čína je dnes najväčším znečisťovateľom ovzdušia na svete. Práve otázka kvality ovzdušia sa stala jednou z hlavných politických a sociálnych otázok a aj viacero úspešných protestov, keď ľudia nakoniec donútili úrady ustúpiť, mala environmentálne dôvody. Takto sa obyvateľom podarilo donútiť úrady odstúpiť od viacerých projektov na výstavbu chemických podnikov a najnovšie čínske úrady v meste Che-šan v juhočínskej provincii Kuang-tung zrušili plány na výstavbu závodu na spracovanie uránu. Z rovnakých dôvodov čínska vláda v júni nariadila, aby podniky v oblasti ťažkého priemyslu do konca roku 2017 znížili emisie približne o 30 %.