Daniel Krajcer - kontroverzný politik požaduje: "Odluku Cirkvi od štátu", pričom nemá vyjasnené ako navráti majetok Cirkvi.

08.10.2014 20:25

Poslanec Daniel Krajcer pozval dnes listom na rokovanie o odluke cirkvi od štátu všetkých predsedov poslaneckých klubov v NR SR.

Ilustračné foto.


Bratislava 8. októbra (TASR) - Slovenská republika by mala prestať schovávať hlavu do piesku a podobne ako naše okolité štáty by sa mala vyrovnať s otázkou odluky cirkvi od štátu. Tvrdí to exminister kultúry a súčasný poslanec Národnej rady (NR) SR Daniel Krajcer (nezaradený).

Ten spolu s poslancom Martinom Chrenom (nezaradený) pozval dnes listom na rokovanie o odluke cirkvi od štátu všetkých predsedov poslaneckých klubov v NR SR. Podľa oboch členov snemovne to nebude prvé stretnutie v súvislosti s ich iniciatívou za finančnú nezávislosť cirkvi od štátu. "Model odluky cirkvi od štátu sme už predstavili niektorým najvýznamnejším cirkvám. Stretnutia by mali pokračovať na expertnej úrovni, rovnako tak aj s predstaviteľmi mimovládnych organizácií," uviedol Krajcer.

Poslanec je presvedčený, že pre tuto tému je potrebné získať širšiu spoločenskú a politickú podporu. "Populistické výstrely nič nevyriešia. Slovensko by sa malo odpútať od modelu financovania cirkvi z roku 1949 a prijať moderné a spravodlivé riešenie," dodal Krajcer.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský nedávno pre TASR uviedol, že ak bude chcieť štát vyriešiť financovanie cirkví, bude sa musieť zaoberať aj otázkou vrátenia majetku cirkvám, ktorý im v minulosti bol odobratý a ktorý vtedy slúžil pre dobro spoločnosti v oblasti školstva, výchovy alebo sociálnych služieb. "V rámci toho, keby sa malo nejakým spôsobom meniť financovanie cirkví a náboženských spoločností, katolícka cirkev a všetky ostatné cirkvi, ktoré sú na Slovensku, budú musieť legitímne položiť otázku, čo s majetkom, ktorý cirkvám ešte vrátený nebol," povedal Zvolenský.

Zároveň tvrdí, že katolícka cirkev v súčasnosti nepotrebuje otvárať otázku financovania, ale na druhej strane sa tomu ani nebráni. "Je to otázka komplikovaná, ktorá sa musí postupne riešiť v pokoji," uzavrel Zvolenský.

K téme sa nedávno vyjadril aj predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer-SD). Ten sa domnieva, že ak existuje nejaká otázka, na ktorú by malo dať odpoveď referendum, je to práve táto problematika. Podľa jeho slov otázka odluky dnes nie je číslo jeden, ak by ale k nej malo dôjsť, muselo by byť "všeobecné chcenie" zo strany cirkvi aj štátu.

Tému otvoril aj minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). Ešte v auguste sa v expertnej komisii na riešenie problematiky financovania cirkví a náboženských spoločností hovorilo o troch možných spôsoboch financovania cirkví určených na diskusiu. Malo by ísť o zavedenie daňovej asignácie, zavedenie príspevkov pre cirkvi v závislosti od počtu ich členov a tretím spôsobom by mohlo byť ponechanie súčasného modelu, teda systému priamej štátnej podpory zo štátneho rozpočtu.