Dvaja piťovci, ktorých prepustili, nakoniec zostávajú vo väzbe

01.08.2013 23:03

TASR, dnes 14:38, aktualizované dnes 15:19

Štyria piťovci sedeli podľa nálezu Ústavného súdu vo väzbe 13 mesiacov nezákonne.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Dvaja členovia bratislavskej skupiny piťovcov, prepustení v stredu 31. júla na slobodu, zostávajú naďalej vo väzbe.

Rozhodol o tom dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) na svojom neverejnom zasadnutí. U Miroslava A. sú dôvody väzby pokračovanie v trestnej činnosti a možné ovplyvňovanie svedkov, znalcov a spoluobžalovaných a u Mateja Š. zase možnosť úteku a tiež pokračovanie v trestnej činnosti. O sťažnosti dvojice bude rozhodovať Najvyšší súd. TASR o tom dnes informoval predseda senátu ŠTS.

Štyria piťovci sedeli podľa nálezu Ústavného súdu vo väzbe 13 mesiacov nezákonne. Informoval o tom v stredu 31. júla portál denníka čas.sk. Mužov v stredu na príkaz sudcu ŠTS prepustili na slobodu. Dvoch z nich - vyššie spomínaného Miroslava A. a Mateja Š. - opäť zadržali policajti po tom, ako opustili brány väznice. "Prokurátor ich navrhol opäť posadiť do väzby. Sudca ŠTS dnes o väzbe rozhodoval približne od 09.00 h asi 4,5 hodiny. Ďalší dvaja sú na slobode," píše čas.sk.

Podľa prokuratúry mali obvinení koncom roka 2006 spolu s ďalšími osobami cudzej štátnej príslušnosti v Trnavskom a Bratislavskom kraji realizovať činnosť ako členovia zločineckej skupiny. Po vybavení podvodných hypotekárnych úverov doposiaľ nezistenými osobami v USA cez biele kone založili účty v bankách na Slovensku. Tie zakladali vďaka falošným dokladom, ktoré vyhotovili s údajmi osôb z USA. "Tam poukázali peniaze z neoprávnene získaných úverov v Amerike, pričom niektorí vyhrážaním zariadili mlčanlivosť členov a ich zotrvanie v skupine. Pomocou personálu banky vyberali prostriedky v pobočkách a časť z nich odovzdávali neznámym osobám cudzej národnosti," informuje čas.sk. Obvinení mali podľa denníka uskutočniť postupne výbery v sume vyše 1,1 milióna eur, pričom zásluhou polície bol zmarený výber hotovosti vo výške 3.016.506,92 eura.

Samotné pojednávanie s celou skupinou piťovcov aj s jej údajným šéfom Jurajom O. sa začne pred ŠTS v Pezinku 12. augusta. Na prvé tri dni je naplánovaný výsluch obžalovaných a na ďalšie dva dni výsluch poškodených. Obžalovaní sú z 19 skutkov a obžaloba bola súdom prijatá 8. júla.

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová potvrdila, že Špecializovaný trestný súd Pezinok dnes zobral do väzby Miroslava A. a Mateja Š., údajných členov skupiny piťovcov. "Uvedení obžalovaní boli v inej trestnej veci v stredu (31.7.) prepustení na slobodu ŠTS v dôsledku rozhodnutia Ústavného súdu SR," vysvetlila Predajňová.

Obidvaja boli dnes však vzatí do väzby z dôvodov tzv. kolúznej a preventívnej väzby, a v prípade Mateja Š. aj z dôvodu tzv. útekovej väzby. "Pripomínam, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na obidvoch podal obžalobu v trestnej veci vedenej proti Jurajovi O. a spol. (19 obvinených) 7. mája 2013 na ŠTS Pezinok. Ide dohromady o 19 skutkov - pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, obzvlášť závažný zločin podielnictva, zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi (v spolupáchateľstve), zločin poškodzovania cudzej veci, obzvlášť závažný zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami či zločin poškodzovania cudzej veci. Rozsah spisu je cca 7000 strán."