Hnutie Femen na Ukrajine končí po náleze zbraní v jeho sídle

28.08.2013 12:31

 

TASR, dnes 8:19

Polícia v komuniké informovala, že prehliadku v sídle Femenu urobila na základe anonymného hlásenia, že je tam nastražená výbušnina.

Kyjev 28. augusta (TASR) - V kyjevskom sídle združenia Femen, ktoré je známe protestmi svojich polonahých aktivistiek, ukrajinská polícia v utorok objavila a zhabala zbrane a výbušninu. Feministky tvrdia, že ide o provokáciu zo strany ukrajinských úradov, uviedla dnes ruská agentúra RIA Novosti.

Polícia v komuniké informovala, že prehliadku v sídle Femenu urobila na základe anonymného hlásenia, že je tam nastražená výbušnina. Policajti počas zásahu našli pištoľ a granát, ktoré podrobia analýze, ako aj portréty ruského prezidenta Vladimira Putina a ruského pravoslávneho patriarchu Kirilla so streleckými terčmi nakreslenými na ich tvárach.

Šéfka ukrajinskej pobočky Femenu Anna Gucolová tvrdí, že zbrane do priestorov organizácie musel niekto priniesť v neprítomnosti aktivistiek. Podľa jej názoru ide o provokáciu úradov a polície.

Aktivistka hnutia Alexandra Ševčenková dodala, že za posledné mesiace sa jej kolegyne stali na Ukrajine terčom piatich útokov. Vedenie hnutia sa preto rozhodlo, že ukončí svoje aktivity v tejto krajine.
 

Hnutie sa presunie do zahraničia


"Bojíme sa, že nás (tu) zabijú," povedala. Vedenie hnutia sa podľa nej presunie do zahraničia, "kde sa budú cítiť bezpečnejšie", budú mimo dosahu ukrajinských úradov a kde - v prípade potreby - budú môcť požiadať o ochranu miestnu políciu.

Tri aktivistky Femenu sa koncom júla chystali protestovať proti návšteve prezidenta Putina a patriarchu Kirilla na Ukrajine, ale polícia ich ešte predtým zatkla. Samotná Gucolová sa vtedy stala terčom útoku neznámeho páchateľa.

Hnutie Femen vzniklo na Ukrajine a jeho hlavným sídlom je momentálne Paríž. Cieľom protestov Femenu je upozorniť na sexizmus, diskrimináciu žien, protestovať proti homofóbii, autoritárskym režimom, falšovaniu volebných výsledkov, či proti tesným vzťahom medzi štátom a cirkvou. Jeho členky majú počas protestných akcií odhalené poprsia a nahú časť tela majú pokrytú krátkymi sloganmi.

Ich protestné akcie sa v minulosti konali v parížskej katedrále Notre Dame, na vatikánskom Námestí sv. Petra, či na hannoverskom veľtrhu.