Úrady v kenskom Mombasa zhabali vyše tri tony ilegálnej slonoviny

10.07.2013 11:50

Úrady v kenskom Mombasa zhabali vyše tri tony ilegálnej slonoviny

TASR, dnes 6:05

Pytliactvo zamerané na slony na africkom kontinente prudko stúplo za ostatné dva roky po tom, ako sa vo východnej Ázii zvýšil dopyt po slonovine.

Mombasa 10. júla (TASR) - Úrady v kenskom meste Mombasa zhabali vyše tri tony ilegálnej slonoviny určenej na export do Malajzie. Ide o druhú podobnú zásielku, akú v Keni zadržali za menej než týždeň, informovala v utorok agentúra AP.



Slonovina, ktorú zhabali v pondelok, sa v obchodných dokladoch uvádzala ako zásielka 240 vriec arašidov. Finančné úrady oznámili, že celková trhová hodnota slonoviny je viac ako 700.000 dolárov, čo predstavuje najväčší zadržaný kontraband v tomto roku.

Väčšina zhabanej slonoviny pravdepodobne pochádza z Botswany, Juhoafrickej republiky (JAR), Konga, Kamerunu a Mozambiku. Podľa agentúry DPA pytliaci v Keni tento rok vyhubili takmer 140 slonov. Kontraband, ktorý zadržali minulý týždeň, obsahoval takmer 1,5 tony slonoviny ukrytej medzi sušenými rybami. Zásielka takisto smerovala do Malajzie.

Pytliactvo zamerané na slony na africkom kontinente prudko stúplo za ostatné dva roky po tom, ako sa vo východnej Ázii zvýšil dopyt po slonovine. Cena za jeden kilogram tejto suroviny môže dosiahnuť až 2000 dolárov.

Podľa medzinárodnej organizácie CITES, ktorá monitoruje ohrozené živočíšne druhy, sa obchod s ilegálnou slonovinou od roku 2007 viac než zdvojnásobil. Populácia slonov v Keni sa od 60. rokov, keď ich bolo asi 160.000, k roku 1989 v dôsledku pytliactva znížila na 16.000. Dnes v krajine žije približne 38.500 slonov.