Irski poslanci schválili interrupčný zákon

13.07.2013 02:03

V Írsku hlasovanie o zmene zákonnej ochrany počatého ľudského života
P:3, 11. 07. 2013 17:20, ZAH

Írsko. "Dieťa v materskom lone je ľudský život, ktorý má svoj potenciál, nie potencionálna ľudská bytosť," povedal v utorok večer Mons. Brad Leahy, biskup v írskom Limericku. V tamojšej katedrále tam predsedal modlitbovej vigílii na ochranu ľudského života. Stretnutie bolo zorganizované tiež ako moment reflexie v súvislosti s prebiehajúcim parlamentným schvaľovaním návrhu zákona o ochrane života počas tehotenstva. Tento návrh zákona, ktorý bol Cirkvou v Írsku už skôr označený za "protiústavný", pripúšťa umelý potrat na základe predchádzajúceho dobrozdania trojčlennej lekárskej komisie, ktorá usúdi, že život matky je v nebezpečenstve alebo, že žena je naklonená spáchať samovraždu. Proti návrhu zákona sa vyslovila už ministerka pre záležitosti EÚ v írskej vláde Lucinda Creighton. Za svoje stanoviska, ktorými sa postavila proti straníckej disciplíne, presadzované ministerským predsedom Endym Kennym ju čaká pravdepodobne demisia. Hlasovanie sa koná dnes večer.

 

Írski poslanci schválili návrh vôbec prvého írskeho zákona, ktorý povoľuje potrat pri ohrození života matky. Prevažne katolícke Írsko je spolu s Maltou doteraz jedinou krajinou EÚ, kde je interrupcia ilegálna. Hlasovaniu v írskom parlamente predchádzala niekoľkomesačná ostrá diskusia, počas ktorej sa objavili aj listy pre premiéra Endu Kenny, ktoré boli napísané krvou.

Dublin, protest proti potratom
V Dubline cez víkend protestovalo vyše 35-tisíc ľuďom proti interrupciám.
Autor: SITA/AP, Shawn Pogatchnik
 

Poslanci návrh schválili po mnohohodinových diskusiách a jednom celonočnom zasadnutí. Ruku za zákon zdvihlo 127 poslancov z celkom 166 členov Poslaneckej snemovne, 31 bolo proti. Horná komora parlamentu, ktorá má obmedzené právomoci a ovláda ju Kennyho strana Fine Gael, by mala rozhodnutie dolnej komory potvrdiť.

V Írsku doteraz de facto platí zákaz potratov aj napriek tomu, že najvyšší súd v roku 1992 rozhodol, že potrat je legálny v prípade skutočného a veľkého ohrozenia života matky. Írski poslanci sa však odvtedy tomuto problému vyhýbali a neprijali zákony potrebné na to, aby toto rozhodnutie mohli uplatňovať v praxi. Lekári tak presne nevedia, za akých okolností môžu potrat vykonať.

Vlani koncom októbra však rozvírila otázku interrupcií smrť 31-ročnej Indky žijúcej v Írsku. Zomrela v nemocnici v Galway na otravu krvi, keď lekári odmietli vykonať potrat jej umierajúcemu plodu. Prípad mnohých ľudí šokoval a vyvolal mnoho protestov odporcov i stúpencov potratov. Írsku vládu prinútil k tomu, aby začala konať.

Návrh zákona, ktorý prešiel v dolnej komore, umožňuje interrupciu u ženy so sklonmi k samovražde, ak sa traja lekári zhodnú na tom, že by sa pokúsila zabiť, keby jej bolo zakázané potrat podstúpiť. Proti návrhu v minulých týždňoch demonštrovali tisícky ľudí. V sobotu sa na protest proti návrhu legislatívy v centre Dublinu zišlo vyše 35-tisíc demonštrantov.