KĽDR súhlasila s obnovením stretnutí rozdelených rodín

19.08.2013 09:30

 

TASR, včera 15:53

Ústretová reakcia k juhokórejskému návrhu je podľa agentúry DPA ďalším z krokov KĽDR k zmierneniu napätia medzi ideologickými rivalmi.

Soul 18. augusta (TASR) - Severná Kórea dnes súhlasila s návrhom Južnej Kórey obnoviť stretnutia rodín rozdelených Kórejskou vojnou v rokoch 1950-53, ktoré sa pre napätie medzi oboma krajinami neuskutočnilo už tri roky.


Stretnutie sa podľa tlačovej agentúry KCNA uskutoční 19. septembra v severokórejskom dovolenkovom stredisku Kumgang v Diamantových horách počas tradičného kórejského sviatku Chusok, počas ktorého v oboch krajinách rozdeleného Kórejského polostrova prebiehajú oslavy zberu úrody. Severokórejský Výbor pre mierové zjednotenie vlasti uviedol, že miestne pobočky Červeného kríža v oboch krajinách by sa mohli v piatok stretnúť a zorganizovať stretnutie rodín.

Návrh na obnovenie stretnutí rodín predložila minulý týždeň Pchjongjangu juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje.

Ústretová reakcia k juhokórejskému návrhu je podľa agentúry DPA ďalším z krokov KĽDR k zmierneniu napätia medzi ideologickými rivalmi.

Pred štyrmi dňami sa Soul a Pchjongjang dohodli na opätovnom otvorení spoločného priemyselného parku Kesong, ktorý pre nezhody zatvorili v apríli.

Napätie na Kórejskom polostrove sa vystupňovalo koncom minulého roka po tom, ako KĽDR odpálila balistickú raketu dlhého doletu a znovu vo februári tohto roku, keď uskutočnila svoju tretiu jadrovú skúšku. Nasledovalo sprísnenie sankcií OSN, po ňom ďalšia eskalácia napätia na Kórejskom polostrove a napokon v apríli uzavretie Kesongu. Odvtedy však už došlo k niekoľkým pokusom o obnovenie rokovaní o normalizácii vzájomných vzťahov.