Ľ. Okruhlica: Nie je pravda, že od marihuany nevzniká závislosť

01.08.2013 23:07

TASR, dnes 13:25

Medzi abstinenčné príznaky patria nepokoj, agresivita, úzkosť, nespavosť, nechutenstvo, bolesť hlavy, horúčka, potenie či bolesti brucha.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Zvyšovanie kvality života užívateľov drog a dosiahnutie jeho predĺženie je podľa slov riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) v Bratislave doktora Ľubomíra Okruhlicu zásadnou úlohou a poslaním zdravotníctva.

Ako ďalej uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi, nie je pravda, že pri užívaní kanabisu (marihuana, hašiš) nedochádza k závislosti a užívatelia nepociťujú abstinenčný stav a žiadne zdravotné ťažkosti. "Len v našom centre v Bratislave požiadalo v dôsledku závislosti od marihuany o liečbu za posledných päť rokov 378 pacientov z hlavného mesta SR a jeho okolia. Len v roku 2012 sa u nás pre to liečilo 97 pacientov", konštatoval Okruhlica.

Medzi abstinenčné príznaky patria nepokoj, agresivita, úzkosť, nespavosť, nechutenstvo, bolesť hlavy, horúčka, potenie či bolesti brucha. Verejnosti a často samotným užívateľom kanabisu sú málo známe tieto abstinenčné prejavy pri prestaní užívania týchto drog a veľakrát ich mylne pripisujú iným príčinám.

Marihuana má povesť tzv. mäkkej, pre zdravie málo nebezpečnej drogy. Konkrétne zistenia v CPLDZ v Bratislave potvrdzujú existenciu utrpenia a možnosť závislosti od všetkých drog, vrátane marihuany. Súčasne sa však ukázalo, že prognóza u tých, čo o liečbu požiadali, je relatívne veľmi dobrá. Prevažná väčšina s odstupom troch rokov už drogy neužívala.

Ako spresnila doktorka Zuzana Alexanderčíková z CPLDZ v Bratislave, v roku 2012 bolo uzatvorené posledné sledovanie pacientov, ktorí prvý raz vstúpili do liečby pred troma rokmi. Bolo ich 225, z nich 25 percent tvorili ženy. Z pacientov, u ktorých sa podarilo po roku zistiť, aký je ich stav, abstinovalo od drog 76 percent, 24 percent drogy užívalo, nikto nezomrel. Po troch rokoch od vstupu do liečby v minulom roku nebralo drogy 85 percent z tých, o ktorých sa podarilo zistiť ich stav, 14 percent užívalo drogy a jedno percento, t. j. dvaja bývali pacienti zomreli.

Pokiaľ ide o pacientov so závislosťou od marihuany, po roku abstinovalo 71 percent a po troch rokoch až 89 percent z nich. Nikto z nich nezomrel, povedala Alexanderčíková. Medzi najčastejšie dôvody začatia užívania drog pacienti uvádzajú zvedavosť a experimentovanie spoločne s kamarátmi.

Ako odznelo na tlačovej besede, čím väčšia je dostupnosť drog, tým viac je aj abstinenčných príznakov a zdravotných ťažkostí. Úspešnosť liečby drogových závislostí je v súčasnosti na Slovensku vyššia ako v minulých rokoch.