Medzinárodná teologická komisia sa otvára ženám

04.10.2014 23:33

 

Prudence Allenová, RSM

Pápež František vymenoval 30 členov Medzinárodnej teologickej komisie na nové funkčné obdobie. Je medzi nimi aj jeden Slovák. Počet žien stúpol z dvoch na päť.


 
Medzinárodná teologická komisia, ktorá pomáha Kongregácii pre náuku viery pri skúmaní vieroučných otázok, bude ešte viac medzinárodná. Vyplýva to zo zoznamu nových členov, ktorý Svätá stolica zverejnila tento týždeň. Tridsiatku teológov, ktorých mandát skončí v roku 2019, keď si komisia pripomenie 50. výročie svojho založenia, František vymenoval ešte koncom júla.
 
Počet teológov z Európy klesol z 18 na 14, takže už netvoria nadpolovičnú väčšinu. Medzi nimi je aj dekan Fakulty biblických vied Pápežského biblického inštitútu v Ríme, slovenský jezuita Peter Dubovský. Piatich zástupcov bude mať Južná Amerika, 4 Ázia, 3 Afrika a Severná Amerika a jedného Austrália.
 
Peter Dubovský, SJ
Dve doterajšie členky – sestru Saru Butler z USA a profesorku Barbaru Hallensleben zo Švajčiarska – nahradia dve rehoľníčky a tri laičky: sestra Prudence Allenová z USA, sestra Alenka Arková z Ruska (pôvodom zo Slovinska), profesorka Moira Mary Mc Queenová z Kanady, profesorka Tracey Rowlandová z Austrálie (pôvodom z Veľkej Británie) a profesorka Marienne Schlosserová z Rakúska.
 
„Toto výrazné posilnenie zastúpenia žien – tvoria už viac ako 16 percent komisie – je znakom stále kvalifikovanejšieho angažovania sa žien v rámci teologických disciplín,“ uviedlo Tlačové stredisko Svätej stolice.
 
Prvé stretnutie novozloženej komisie je naplánované na prvý decembrový týždeň v sídle Kongregácie pre náuku viery.
 
Medzinárodnú teologickú komisiu založil v roku 1969 pápež Pavol VI. Jej členov menuje Svätý Otec na návrh prefekta Kongregácie pre náuku viery na päťročné funkčné obdobie. Predsedom komisie je prefekt Kongregácie pre náuku viery, ktorým je v súčasnosti kardinál Gerhard Ludwig Müller. Počas svojej existencie komisia vydala 27 teologických dokumentov. Naposledy to bol text Sensus fidei v živote cirkvi, ktorý vyšiel v tomto roku.
 
Imrich Gazda