Ministerstvo varuje cestujúcich do Číny pred tajfúnom Soulik

13.07.2013 20:09

TASR, dnes 16:51

Meteorológovia varujú, že pôjde o najsilnejší tajfún na území Číny od roku 1949.

Bratislava 13. júla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) Slovenskej republiky na svojej webovej stránke upozorňuje občanov, ktorí cestujú do Číny, na nebezpečenstvo tajfúnu Soulik. Ten sa z Taiwanu presúva k čínskym hraniciam, pričom má zasiahnuť niekoľko čínskych provincií.

Podľa informácií generálneho konzulátu Slovenskej republiky v Šanghaji Národný meteorologický ústav Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) vydal v piatok (12. 7.) v súvislosti s tajfúnom Soulik výstrahu 2. najvyššieho stupňa. Meteorológovia varujú, že pôjde o najsilnejší tajfún na území Číny od roku 1949. Okrem výdatných zrážok a silného vetra prinesie aj ochladenie. Ako prvé by mal tajfún na území Číny zasiahnuť provincie Če-ťiang a Fu-ťien a následne postúpiť do vnútrozemia.

MZVaEZ v tejto súvislosti odporúča občanom, aby v prípade cestovania do ČĽR využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke ministerstva. V prípade pobytu v oblastiach, ktoré má zasiahnuť tajfún, je potrebné sa riadiť pokynmi miestnych orgánov.

Tajfún Soulik sa dnes prehnal severným Taiwanom. Agentúra AP oznámila, že pritom zahynul jeden človek a ďalších 21 ľudí utrpelo zranenia. Podľa taiwanského ústredného meteorologického úradu dnes ráno o 08.30 h miestneho času sprevádzal tajfún vietor s rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

Pri prívalových dažďoch napadalo v Sin-ču a susednom okrese Miao-li 700-800 milimetrov zrážok. Viac než 520.000 domácností v hlavnom meste Taiwanu Tchaj-peji a okolí zostalo bez elektrickej energie.