Mjanmarský prezident sľúbil oslobodiť politických väzňov

16.07.2013 09:37

TASR, včera 20:33

Thein Sein pricestoval na dvojdňovú návštevu do Británie rokovať o vzájomnom obchode, pomoci jeho krajine a demokracii.

Londýn 15. júla (TASR) - Mjanmarský prezident Thein Sein dnes počas svojej návštevy Londýna prisľúbil, že do konca roka sa dostanú na slobodu všetci politickí väzni v krajine a povedal tiež, že považuje za možné dosiahnuť v nadchádzajúcich týždňoch celoštátne prímerie, prvýkrát po 60 rokoch.


"Do konca roka nebudú v Mjanmarsku žiadni väzni svedomia," povedal prezident Thein Sein svojim poslucháčom v inštitúte britskej zahraničnej politiky v Chatham House v Londýne. Osobitný výbor podľa jeho slov skontroluje prípad každého politického väzňa.

Sein, ktorý sa dnes stretol s britským premiérom Cameronom, tiež vyjadril názor, že je možné dosiahnuť celoštátne prímerie po tom, ako vláda podpísala minulý mesiac mierovú dohodu s cieľom ukončiť posledný etnický konflikt v krajine.

"Po prvý raz po 60 rokoch by zmĺkli zbrane," citovala Seina agentúra Reuters.

Dodal, že jeho krajina sa nechce stať závislou na zahraničnej pomoci, ale potrebuje ju, kým prejde prechodným obdobím a postaví sa na vlastné nohy.

Sein pricestoval na dvojdňovú návštevu do Británie rokovať o vzájomnom obchode, pomoci jeho krajine a demokracii. Z Británie odcestuje do Francúzska.