Na Slovensku sa môžu vyskytovať nebezpečné farby na tetovanie

23.07.2013 13:02

TASR, dnes 10:34

Výrobky nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up.

Bratislava 23. júla (TASR) - Na Slovensku sa môžu vyskytovať nebezpečné farby na tetovanie. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Nebezpečné výrobky nahlásili do rýchleho výstražného systému RAPEX kontrolné orgány v Holandsku a Nemecku.


Pozor si treba dať pri farbe na tetovanie s názvom Eternal Tattoo Ink značky Eternal, ktorá pochádza z USA. Výrobok je balený v priehľadnej plastovej fľaške s objemom 30 ml, so žltou etiketou a čiernym uzáverom. Ide o výrobné typy Eternal ink Tangerine, Eternal ink Lime green, Eternal ink Old orchid, Eternal ink Bright orange a Eternal ink Caramel. Hlavný hygienik SR Ivan Rovný upozorňuje, že farba obsahuje azofarbivá.

Ďalším nebezpečným výrobkom je farba s názvom Prima Black značky Alla Prima. Krajinou pôvodu je tiež USA. Farba je balená v 60-mililitrovej plastovej fľaške s čiernou tekutinou. Vo výrobku bola zistená prítomnosť nepovolených látok ako polycyklické aromatické uhľovodíky.

"Výrobky nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up," uviedol Rovný. Databáza výrobkov hlásených do systému RAPEX je dostupná na webovej stránke Európskej komisie https://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm.