Napriek nesúhlasu Svätej stolice vysviacka biskupa v Čine

17.07.2012 19:14

 

Napriek nesúhlasu Svätej stolice vysviacka biskupa v Čine

 
P:3, 06. 07. 2012 17:44, ZAH

Čína 6. júna (RV) – Aj napriek nesúhlasu Svätej stolice a kritike miestnych katolíkov sa dnes v čínskom meste Harbin konala biskupská vysviacka Giuseppeho Yuea Fushenga. Svätej omši predsedal Mons. Johan Fang Xinyao, národný predseda Vlasteneckého združenia a koncelebrovali biskupi schválení Svätou stolicou. Podľa spravodajskej agentúry AsiaNews zatiaľ nie je známe, či na vysviacke participovali dobrovoľne alebo pod nátlakom. Počas svätej omše, na ktorej sa zúčastnilo viac ako 40 kňazov a asi 1000 veriacich, bol prečítaný list Rady biskupov, orgánu, ktorý schválila čínska vláda, no Svätá stolica ho neuznala.

Kongregácia pre evanjelizáciu národov vydala v tejto súvislosti pred niekoľkými dňami nótu, v ktorej varovala Yuea Fushenga, že k vysviacke nemá pápežský mandát, a v prípade jej prijatia riskuje exkomunikáciu latae sententiae. To isté hrozí aj biskupom, ktorí sa na nej zúčastnili. Úrad pre náboženské záležitosti Číny (ASAR) na ňu okamžite odpovedal nótou, v ktorej hrubým a nediplomatickým štýlom vyjadruje prekvapenie nad postojom Vatikánu a označuje ho za „škandalózny“, „šokujúci“,„barbarský“ či „iracionálny“. Podľa úradu sa Vatikán snaží vytvoriť „obmedzenia slobody a netoleranciu, ohrozuje rozvoj katolíckej cirkvi v Číne a neprináša žiaden osoh univerzálnej cirkvi“.

Vatikán považuje Fushenga za dobrého kňaza, ale prislabého na to, aby zastával úrad biskupa. Ako uvádza AsiaNews, ASAR odmieta rešpektovať názor Svätej stolice. Podľa neho sú biskupi vybraní stranou prostredníctvom metódy samovoľby rovní všetkým ďalším biskupom vo svete. Záver nóty vyznieva podľa agentúry rozporuplne, keďže ASAR v nej uvádza, že je pripravený na dialóg s Vatikánom, no na druhej strane tvrdí, že chce aj naďalej pokračovať vo vysviackach biskupov.