Pápež adresoval katolíkom na Britskom súostroví výzvu na ochranu života

19.07.2013 10:04


Pápež František vyzýva katolíkov Írska, Škótska, Anglicka a Walesu na ochranu života od počatia po prirodzenú smrť. V posolstve k „Dňu za život“ Svätý Otec zdôrazňuje „nevyčísliteľnú hodnotu ľudského života“, keď píše: „Aj tí najslabší a najzraniteľnejší, chorí, starí, nenarodené deti a chudobní sú majstrovské diela Božieho stvorenia, utvorené na jeho obraz, určené nato, aby žili večne a zasluhujú si najvyššiu úctu a rešpekt.“ Pápež uisťuje o svojej modlitbe na tento úmysel a vyslovuje prianie, aby sa ľudskému životu vždy venovala náležitá ochrana a pozornosť.

Deň za ochranu života sa na Britskom súostroví slávi každý rok, hoci v rôznych termínoch. Tohtoročná téma „Chráň svoj život, stojí to za to!“ – je prevzatá z homílie kardinála Bergoglia z roku 2005. Predniesol ju pri svätej omši v deň spomienky na patróna tehotných žien sv. Rajmunda Nonnata. Ide o španielskeho mnícha a neskôr kardinála z trinásteho storočia, ktorého latinské prímenie Nonnatus znamená nenarodený. Dostal ho preto, lebo jeho matka zomrela prv, ako sa mohol narodiť a on bol podľa tradície vybraný z jej mŕtveho tela.

Organizátori a účastníci Dňa za život tohto roku sústreďujú pozornosť na nenarodené deti a ich matky, na staršie osoby a osoby so samovražednými úmyslami a na ich rodiny. Cieľom iniciatívy je – ako vysvetľuje nóta Konferencie biskupov Anglicka a Walesu (CBCEW) a Konferencia biskupov Írska (ICBC) – „podnecovať atmosféru súcitu a starostlivosti, ktorá podporuje život aj v tých najťažších momentoch a osobných situáciách“, pretože ako povedal vtedajší arcibiskup Buenos Aires, „všetci sa musia starať o život s nehou a ľudskou vrúcnosťou“.

Výzva pápeža Františka je o to naliehavejšia, že Írsky parlament prijal 11. júla tohto roku zákon povoľujúci interrupciu v prípade, keď tehotenstvo ohrozuje život matky. Cirkev v Írsku prijala toto rozhodnutie s rozhorčením nielen kvôli výsledku hlasovania, ale skôr kvôli jeho priebehu. Členovia parlamentu nesmeli hlasovať podľa vlastného svedomia, ale v duchu straníckej disciplíny podľa nariadenia premiéra Kennyho. Írsky biskup Brendan Leahy komentoval udalosti minulého týždňa takto: Našou hlavnou starosťou je obrana života a v tom sa nič nezmenilo. Pre mňa veľmi dôležité slová pápeža Františka, ktorý kedysi povedal: Obrana života je vec jednoduchá a veľká. Nedajte sa znechutiť, keď sa situácia zhoršuje. Pokračujte ďalej! Tie slová nám ukazujú cestu. Máme chrániť život. To musí byť naša priorita. Inou vecou je interpretácia nového zákona. Nevieme, ako bude interpretovaný. Okrem toho mnoho politikov poukazuje na to, že je v rozpore s Írskou ústavou. Všetci zvedaví, čo z toho vzíde.“ –jk–

Snímka z manifestácií v írskom Dubline