Pápež František v utorok ... na pláži Copacabana bola sv.omša

24.07.2013 12:02

TASR, dnes 10:13

Na svetoznámej pláži Copacabana sa v utorok na omši pod upršaným holým nebom zúčastnilo približne pol milióna rímskokatolíckych veriacich.

Rio de Janeiro 24. júla (TASR) - Pápež František si vybral jednoduchú izbu v biskupskom sídle Residencia Assunçao namiesto väčšej, ktorú mu ponúkali počas jeho týždňového pobytu na Svetových dňoch mládeže v brazílskom Riu de Janeiro. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na predstaviteľov rezidencie.

František, ktorý v utorok odpočíval po pondelkovom príchode do latinskoamerickej krajiny, býva v izbe s rozlohou 45 metrov štvorcových s jednoduchými bielymi stenami, jedným stolom, posteľou, stoličkou a chladničkou.

Pápež mohol mať apartmán dvojnásobnej veľkosti, s dvoma izbami, ale trval na tom, že chce izbu podobnú tým, v ktorých bude bývať 30 kardinálov prítomných na podujatí.

"Vieme, že chce, aby sa s každým zaobchádzalo rovnako a s veľkou jednoduchosťou," uviedla šéfka rezidencie, sestra Terezinha.

Rezidenciu, postavenú v roku 1950, posledné tri mesiace renovovali. Vchodové dvere pochádzajú z roku 1740, z kostola Sao Pedro dos Clérigos v Riu de Janeiro, ktorý zbúrali v roku 1944.

Pápež trávil utorok, deň po dlhom lete do Brazílie, pokojne. Navštívil súkromnú bohoslužbu a mal stretnutia s predstaviteľmi cirkvi, uviedla agentúra AP.

Svetové dni mládeže sú už v plnom prúde - na svetoznámej pláži Copacabana sa v utorok na omši pod upršaným holým nebom zúčastnilo približne pol milióna rímskokatolíckych veriacich.

Prebiehajú aj prípravy v brazílskom meste Aparecida, kam pápež dnes odcestuje na návštevu baziliky, kde je umiestnená soška svätej patrónky Brazílie - Panny Márie z Aparecidy s tmavou pokožkou. František bude obedovať s biskupmi a seminaristami.

František, ktorý pochádza z Argentíny, zavítal na rodný kontinent pri príležitosti konania Svetových dní mládeže v Riu 23.-28. júla. Očakáva sa na nich účasť vyše milióna mladých ľudí z celého sveta. V meste sa už pred pápežovým príchodom zhromaždilo približne 350.000 katolíkov zo 175 krajín. Brazília je cieľom jeho prvej zahraničnej cesty od marcového zvolenia do úradu.