Pápež odmietol papamobil s nepriestrelnými sklami na cestu do Brazílie

18.07.2013 08:33

TASR, včera 17:47

V minulosti pápeži vždy používali na cesty mimo Ríma chránené vozidlá. František však ukončil túto tradíciu počas nedávnej návštevy talianskeho ostrova Lampedusa.

Vatikán 17. júla (TASR) - Pápež František odmietol na svojej pripravovanej ceste do Brazílie, kde sa zúčastní festivalu katolíckej mládeže, použiť papamobil s nepriestrelnými sklami. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu Vatikánu.

Pápež pôvodom z Argentíny sa namiesto toho rozhodol použiť rovnaký typ papamobilu s otvorenou strechou, ktorým sa zvyčajne pohybuje počas podujatí na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Do brazílskeho Ria de Janeiro pricestuje 22. júla.

V minulosti pápeži vždy používali na cesty mimo Ríma chránené vozidlá. František však ukončil túto tradíciu počas nedávnej návštevy talianskeho ostrova Lampedusa, kde sa presúval v 20-ročnom fiate s otvorenou strechou.

Protokolárnu zmenu ohlásil dnes vatikánsky hovorca Federico Lombardi počas brífingu ohľadom pápežovej cesty na juhoamerický kontinent, ktorá sa uskutoční 22.-28. júla. František zmenil mnohé pápežské obyčaje pri kontakte s bežnými ľuďmi.