Petíciu za ochranu mravnosti už podpísalo viac ako 25.000 ľudí

01.08.2013 23:05

TASR, dnes 14:46

Cieľom jeho novely teda bolo zakázať predaj a rozširovanie tlače a iných vecí, ktoré sú spôsobilé ohroziť mravnosť osôb mladších ako 18 rokov.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Poslanec Národnej rady SR za hnutie OĽaNO Branislav Škripek pokračuje v zbieraní podpisov pod petíciu za ochranu mravnosti detí a mládeže vo verejnom priestore. Na to, aby sa ňou musel zaoberať parlament, potrebuje 100.000 podpisov. Aktuálne ich má vyše 25.000. Škripek bude podporu pre svoju kampaň "Nahota na predaj" hľadať aj na víkendovom CampFeste.


Napriek tomu, že Škripek so svojím návrhom novely zákona upravujúceho podmienky predaja a rozširovania tlače a iných vecí spôsobilých ohroziť mravnosť vo februári v parlamente neuspel, avizuje ďalší návrh. "Vzhľadom na to, že v demokracii sila zmeny zodpovedá priamo úmerne počtu ľudí, ktorí po nej vyjadria vôľu, rozhodol som sa pre zber podpisov pod petíciu. Petíciu, ktorá má za cieľ zastaviť vulgárnu nahotu vo verejnom priestore, na stránkach dennej tlače," vysvetlil poslanec.

Škripek ďalej zdôrazňuje, že zmena, ktorú iniciuje, nie je žiadnou cenzúrou ani zásahom do slobody vydavateľov. "Naopak, ide mi o ochranu nás, tých, ktorým tieto stránky novín spôsobujú nadvihnuté obočie. Tých, ktorým ide o priestor pre výchovu svojich detí v zdravom prostredí. Dôvody, pre ktoré som sa rozhodol na tento jav upozorniť, sú reakcie mladých rodín, ktoré dostávam vo veľkom množstve a z ktorých vyplýva, že ich vulgárne zobrazovanie ľudskej nahoty poburuje," dodal Škripek.

Poslanec chcel spomínanou novelou zákona dosiahnuť, aby sa v pravidelnej dennej tlači a periodikách, ktoré nie sú označované ako erotické, takéto obscénne zobrazenie ľudského tela nemohlo vyskytovať. Škripek aj vtedy odmietol, že by išlo o cenzúru. Na otázku, čo presne si predstavuje pod erotickým obsahom, odvetil, že technické definovanie nie je možné. "Zobrazovanie ľudskej nahoty, sexuality a pohlavného života spôsobom, ktorý vyprázdňuje jeho obsah, toto už je vec, o ktorú sa dá opierať. Samoúčelné vyvolávanie vzrušenia, spôsobovanie, aby nahota len predávala tovar, to je barbarizácia spoločnosti," podčiarkol.

Cieľom jeho novely teda bolo zakázať predaj a rozširovanie tlače a iných vecí, ktoré sú spôsobilé ohroziť mravnosť osôb mladších ako 18 rokov. "Terajšia právna úprava nezdôrazňuje podmienky predaja takejto tlače. Ide mi o to, že ak sa stretávame s časopisom prinášajúcim denné správy, potom nemá byť erotický," vyhlásil.