POZOR na kontroverznú PETÍCIU za podporu Mons.Bezáka

03.07.2012 21:00

 

POZOR na kontroverznú PETÍCIU za podporu Mons.Bezáka

Na stránke  Change.net je kontroverzná petícia s názvom:

“Vyjadrenie podpory a solidarity trnavskému arcibiskupovi Mons. Róbertovi Bezákovi”

 

Obraciame sa na predstaviteľov Katolíckej cirkvi, aby objasnili a jasne pomenovali dôvody súvisiace s odvolaním trnavského arcibiskupa Mons. Róberta Bezáka. Toto vysvetlenie žiadame preto, lebo ide o neštandardný postup, ktorý vytvára priestor pre rôzne podozrenia. Napriek poslušnosti voči hierarchickým nariadeniam, nemôžeme skryť, že tento spôsob nevrhá dobré svetlo na inštitúciu cirkvi, rozdeľuje a znechucuje tak veriacich, ako aj spoločnosť.
 
Svojím menom vyjadrujeme podporu Róbertovi Bezákovi, ktorého si vážime pre jeho schopnosť skĺbiť náboženskú tradíciu so životom v 21. storočí, teologickú fundovanosť i ľudskosť, ktoré priniesli oživenie viery v Trnavskej arcidiecéze. Je nám ľúto, že nevysvetlenými právnymi krokmi  sa dostal do horšieho postavenia ako mnohí, ktorí vytvorili skutočné problémy.
 
Adresované:
 
Jeho Excelencia Mons. ICDr. Stanislav Zvolenský, PhD – predseda Konferencie biskupov Slovenska

Jeho Excelencia Mons. Mario Giordana – Apoštolský nuncius na Slovensku
 
Petičný výbor:
Mgr. Ján Matejka, PhD; Andreja Hlinku 55/55, 921 01 Piešťany
PhDr. Mgr. Alena Heřmánková; Bernolákova 12, 921 01 Piešťany
JUDr. Miloš Papcun; Žilinská 29, 921 01 Piešťany

Viac na: https://www.changenet.sk/?section=kampane&x=657108#ixzz1zW1Ad7xx

 
Petícia má navonok dobré úmysly – zverejniť dôvody odvolania biskupa, aby vo verejnosti nedošlo k nesprávnym záverom a domýšľavosti.
 
Avšak záver petície zároveň nepriamo podporuje nesúhlas s odvolaním Mons.Bezáka z funkcie. Týmto sa signatári spolčujú proti odvolaniu pápeža a spochybňujú tak vyjadrenie pápeža.
 
Petícia ako aj samotné Change.net je natoľko kontrovezné, že ľudia účastní na ich aktivitách sa podieľajú na spochybnovaní autority pápeža – Cirkvi.
 
Z tohto opodstatneného dôvodu  najmä veriaci by mali opustiť od tejto akcie a radšej vyzývať ľudí k modlitbe, pôstu a k väčšiemu hľadaniu pravdy, ktorú cirkevní predstavitelia postupne zverejnia. Výzva k poznaniu pravdy nesmie odporovať rozhodnutiu pápeža, ale musí byť v sulade s jeho učením.
 
Ďakujem, že ste … prijali toto pozvanie