Pravica chce od primátora okamžité vysvetlenie, hrozí jeho odvolanie

19.07.2013 09:45

TASR, včera 14:15

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) má okamžite vysvetliť svoje pôsobenie v Dozornej rade súkromnej Komunálnej poisťovne.

Bratislava 18. júla (TASR) - Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) má okamžite vysvetliť svoje pôsobenie v Dozornej rade súkromnej Komunálnej poisťovne. Vyzval ho na to dnes predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS a Mostu-Híd v bratislavskom Mestskom zastupiteľstve Ivo Nesrovnal. Nepáči sa mu, že primátor v rozpore s ústavným zákonom pôsobil viac ako rok v súkromnej spoločnosti a poberal za to peniaze.

Kráľovský plat

"Primátor dlhodobo porušuje ústavný zákon o ochrane verejného záujmu, o tomto porušovaní klame, zavádza verejnosť a zatajuje príjmy, ktoré z tejto činnosti má. On sa dostal do funkcie neustálym opakovaním slova ´transparentnosť´ a teraz vidíme v praxi, ako tá transparentnosť vyzerá," upozornil Nesrovnal.

Mestský poslanec poukázal tiež na to, že primátor hlavného mesta SR je ´kráľovsky platený´, zároveň je poslancom v župnom zastupiteľstve, kde tiež poberá odmenu a učí aj na vysokej škole. "Teda suma jeho príjmov je dostatočná na to, aby sa mohol venovať práci primátora a nemusel si ešte vybavovať vedľajšie kšefty v súkromných zahraničných spoločnostiach. Namiesto toho, aby venoval čas Bratislave, pracuje v prospech súkromnej firmy. Koľko času trávi prácou pre firmu a koľko pre Bratislavu? Aké pôžitky z tejto práce má? Ako je možné, že zabudol, kam chodí do roboty? Musíme si tiež položiť otázku, či náhodou nepoisťuje mestský majetok v tejto poisťovni. Žiadame, aby to okamžite vysvetlil," apeloval Nesrovnal.
 

Z týchto dôvodov bude poslanecký klub SDKÚ-DS a Most-Híd iniciovať zvolanie mandátovej komisie, ktorá by mala zasadnúť ešte počas letných prázdnin. O prípadnej strate mandátu, čo je najvyšší trest za porušenie tohto zákona, by malo následne hovoriť mestské zastupiteľstvo. Jeho najbližšie riadne rokovanie je naplánované na september, Nesrovnal však nevylučuje ani zvolanie mimoriadneho zasadnutia.

Ftáčnik vraj o konflikte s ústavným zákonom nevedel

Šéf kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy reagoval, že Ftáčnik nemal vedomosť o tom, že jeho členstvo v Dozornej rade Komunálnej poisťovne môže byť v konflikte s ústavným zákonom. "Hneď, ako bol na to upozornený začiatkom júna, nechal si veci preveriť, vzdal sa členstva a vrátil finančnú odmenu," zdôraznil Andrassy. Podľa jeho slov rozhodnutie Ftáčnika prijať členstvo v dozornej rade vychádzalo aj z vedomosti, že za slovenskú samosprávu bol v tejto dozornej rade starosta Štrby a vtedajší predseda ZMOS-u Michal Sýkora a je tam zastúpený aj súčasný šéf ZMOS-u a primátor Nitry Jozef Dvonč. "Ani vo sne ho nenapadlo, že jeho členstvo v tejto inštitúcii môže byť v konflikte so zákonom," povedal Andrassy.

Andrassy uznáva, že neznalosť zákona neospravedlňuje, ale trvá na tom, že Ftáčnik ho neporušil vedome. "On nikdy netajil, že je členom dozornej rady. Je na jeho osobnom rozhodnutí, ako túto skutočnosť k sebe samému vyhodnotí, ale najpodstatnejšie je, že sa členstva vzdal a vždy verejne informoval, že je členom dozornej rady," tvrdí Andrassy, ktorý dôvod na vzdanie sa funkcie primátora nevidí.

Členstva v dozornej rade sa Ftáčnik vzdal

Denník Sme dnes informoval, že Ftáčnik sedel od marca 2012 nezákonne v dozornej rade súkromnej Komunálnej poisťovne, za čo zarobil vyše 10.000 eur. Ako verejný funkcionár by mohol byť členom dozornej rady len v spoločnosti, kde má majetkový podiel mesto, čo nie je prípad súkromnej poisťovne.

"Keď som zistil, že to nie je v súlade s predpismi, tak som sa členstva v dozornej rade vzdal a v tejto chvíli už nie som jej členom," povedal Ftáčnik pre Sme s tým, že o rozpore s ústavným zákonom nevedel. "Dostal som sa tam tak, že ma požiadal o účasť v dozornej rade generálny riaditeľ Bakeš s tým, že v minulosti tam pôsobil zástupca Združenia miest a obcí Slovenska," povedal pre denník.