Prokuratúra v kauze Procházku stíhanie nezastavila, naprávala chybu

09.10.2014 19:33

V prípade známej nahrávky rozhovoru Radoslava Procházku a Igora Matoviča začala polícia trestné stíhanie, ktoré zrušila prokuratúra. Rozhodnutie vyšetrovateľa totiž bolo v rozpore so zákonom.

Na snímke Radoslav Procházka počas tlačovej konferencie.

Bratislava 9. októbra (TASR) – Prokuratúra nezastavila trestné stíhanie v prípade súvisiacom s nahrávkou rozhovoru prezidentského kandidáta Radoslava Procházku (Sieť) a lídra OĽaNO Igora Matoviča. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

"Dozorujúci prokurátor zrušil uznesenie vyšetrovateľa Policajného zboru o začatí trestného stíhania z dôvodu formálno-procesných pochybení. Zo strany dozorujúceho prokurátora nedošlo k zastaveniu trestného stíhania, ale došlo len k zrušeniu uznesenia vyšetrovateľa, ktorý v tejto veci začal trestné stíhanie, nakoľko rozhodnutie vyšetrovateľa bolo v rozpore so zákonom," uviedla Predajňová. Momentálne je podľa nej trestné konanie v štádiu pred začatím trestného stíhania a policajný vyšetrovateľ je povinný podľa Trestného poriadku vo veci opätovne konať a rozhodnúť v zákonnej lehote.

Pred začatím stíhania prokuratúra nedávala pokyny, ako postupovať

"Zo strany dozorujúceho prokurátora nebol vyšetrovateľovi pred začatím trestného stíhania vydaný žiadny konkrétny písomný alebo ústny pokyn, ako má v danej veci vyšetrovateľ postupovať," informovala ďalej hovorkyňa. Dodala, že dozorujúci prokurátor dal vyšetrovateľovi písomný pokyn až po tom, ako zrušil jeho uznesenie. "Tento pokyn sa týkal povinnosti vyšetrovateľa zabezpečiť konkrétne písomné podklady do vyšetrovacieho spisu a konkrétnej lehoty, do ktorej má vyšetrovateľ povinnosť v danej veci opätovne rozhodnúť," uzavrela Predajňová.

Igor Matovič


Polícia začala v septembri trestné stíhanie vo veci

Polícia začala v súvislosti s nahrávkou trestné stíhanie vo veci podozrenia z trestného činu skrátenia dane v septembri. Nahrávka rozhovoru Matoviča s Procházkom sa objavila v médiách po tom, ako sa Procházka odmietol podrobiť testu na detektore lži. Matovič ho naň vyzval, keď Procházku obvinil z čierneho financovania prezidentskej kampane. Na nahrávke sa hovorí o možnosti platenia inzercie bez bločku. Procházka priznal, že hlas na nahrávke je jeho, ale materiál je podľa neho zostrihaný.

Vyjadrenie Radoslava Procházku k tejto kauze nájdete TU.

Vyjadrenie Igora Matoviča nájdete TU.