Radikálni salafisti chcú v Nemecku rozdávať Korán

17.07.2012 19:35

 

Radikálni salafisti chcú v Nemecku rozdávať Korán

 

Radikálni salafisti chcú v Nemecku rozdávať Korán
 
 

https://www.sme.sk | 11. 4. 2012

 

BERLÍN – Radikálni salafisti chcú v Nemecku nemoslimom bezplatne rozdať v peších zónach veľkomiest a prostredníctvom internetu 25 miliónov výtlačkov Koránu. Spolkový úrad pre ochranu ústavy aj viacerí politici spolkovej republiky na to reagovali s obavami. Kresťanskí demokrati chcú plánovanej bezplatnej distribúcii zabrániť. Šéf frakcie vládnych strán únie CDU/CSU Günter Krings pre regionálne noviny Rheinische Post povedal, že tejto agresívnej akcii treba zabrániť všade, kde to len bude možné.

Cieľom tejto akcie je podľa odborníkov úradu pre ochranu ústavy snaha skontaktovať sa hlavne s mladými ľuďmi a rozšíriť tak počet sympatizantov salafistov. Spomínaná štátna inštitúcia monitoruje aktivity radikálnych salafistov v Nemecku už dlhší čas. Kontakty s nimi nadviazal prostredníctvom internetu taktiež neskorší atentátnik, ktorý na letisku vo Frankfurte nad Mohanom spustil streľbu na amerických vojakov, z ktorých dvoch usmrtil.

Salafisti sú stúpencami pôvodného islamu, ktorí odmietajú akúkoľvek teologickú modernizáciu a ktorí uznávajú platnosť islamského práva šaríja. Stúpenci salafizmu, ktorý je v súčasnosti najrýchlejšie sa rozvíjajúcim prúdom islamu, vykladajú Korán doslovne a vnímajú ho ako smernicu pre všetky odvetvia života. Stúpenci iných náboženstiev, ateisti, ale tiež zvedení alebo oklamaní moslimovia skončia podľa nich v pekle.