Relikviu sv. Cyrila bude možné duchovne sprevádzať aj na internete

19.07.2013 09:59

TASR, včera 11:02

Bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko sa vydá na cestu po Kanade a Spojených štátoch amerických, niesť bude so sebou relikviu sv. Cyrila z Pápežského slovenského kolégia sv. Cyrila a Metoda v Ríme.

Bratislava 18. júla (TASR) - Relikviu sv. Cyrila bude možné v druhej polovici leta duchovne sprevádzať aj prostredníctvom internetu. Umožní to špeciálna stránka, ktorá je súčasťou projektu cesty bratislavského pomocného biskupa Jozefa Haľka v Kanade a v Spojených štátoch amerických. Každý, kto sa na nej zaregistruje, dostane počas piatich týždňov od konca júla do septembra myšlienky na rozjímania a ďalšie informácie, uviedla Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.

"Od 31. júla do 11. septembra odchádzam ako biskup, ktorý je poverený Konferenciou biskupov Slovenska starostlivosťou o zahraničných Slovákov, na okružnú cestu do Kanady a USA. Budem niesť so sebou relikviu sv. Cyrila z Pápežského slovenského kolégia sv. Cyrila a Metoda v Ríme. Spúšťame projekt, vďaka ktorému budú môcť toto putovanie duchovne sprevádzať aj ľudia zo Slovenska," vysvetlil biskup Haľko. Urobil tak počas poludňajšej omše v stredu 17. júla v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Projekt tak symbolicky spustil na sviatok svätých Andreja-Svorada a Benedikta, pustovníkov.

Biskup Haľko navštívi s relikviou viaceré slovenské komunity v zámorí. Pricestuje napríklad do Vancouveru, New Yorku, či Detroitu. Zaregistrovaní pútnici budú dostávať na e-mail alebo prostredníctvom sms myšlienky na denné rozjímania a ďalšie informácie. Ide o úryvky, ktoré pochádzajú z pera posledných pápežov a biskupov na Slovensku. Tematicky sa týkajú sv. Cyrila a Metoda. Dostanú aj ďalšie informácie o dianí na jednotlivých sláveniach.

Projekt, na ktorom okrem biskupa Haľka pracujú mladí dobrovoľníci, sa realizuje v rámci slávenia Roka sv. Cyrila a Metoda na Slovensku. Cieľom akcie je predovšetkým prehĺbenie viery v Ježiša Krista, ktorého slovo vierozvestovia našim predkom priblížili prekladom Písma do ich jazyka.