Ropná škvrna zasiahla turistami vyhľadávaný thajský ostrov Samet

29.07.2013 11:50

TASR, dnes 10:22

Do mora sa v blízkosti mesta Rajong dostalo približne 50.000 litrov nespracovanej ropy.

Bangkok 29. júla (TASR) - Ropná škvrna zasiahla thajský ostrov Samet, ktorý je vyhľadávanou destináciou domácich i zahraničných turistov. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

"(Približne 300-metrov široká) škvrna už dorazila do zátoky Prao na Samete. Zaznamenali sme už prípady rušenia hotelových rezervácií," informoval Thajský úrad pre turizmus (TAT). Vážnosť dlhodobejších následkov bude závisieť od rýchlosti sanačných a čistiacich prác.

Samet leží asi 150 kilometrov juhovýchodne od metropoly Bangkok. Ide o jednu z najpopulárnejších turistických lokalít v oblasti Thajského zálivu.

Ropné látky unikli v sobotu z ropovodu vedúceho pozdĺž pobrežia, ktorý patrí thajskej energetickej spoločnosti PTT. Do mora sa v blízkosti mesta Rajong dostalo približne 50.000 litrov nespracovanej ropy.

Spoločnosť PTT v spolupráci s thajským námorníctvom lokalizovala väčšiu časť škvrny už do soboty večera a na eliminácii jej zvyškov z morskej vody a pláží bez prestávky pracuje asi 300 členov krízových tímov, vrátane privolaných odborníkov zo Singapuru.

Úrady varovali návštevníkov ostrova, aby sa nepribližovali k zasiahnutej lokalite, ktorú vyhlásili za oblasť prírodnej katastrofy.