Ruskí vojaci obsadili na Kryme viacero kľúčových budov a objektov.

03.03.2014 22:30

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v telefonickom rozhovore so svojím americkým kolegom Barackom Obamom upozornil na "protizákonné konanie ultranacionalistov na Ukrajine, ktoré má podporu súčasného vedenia" v Kyjeve. V prípade, ak sa násilie rozšíri na Krym a východ Ukrajiny, "Moskva si vyhradzuje právo chrániť svoje záujmy i rusky hovoriace obyvateľstvo," varoval Putin.

Ako s odvolaním sa na tlačovú službu Kremľa informovala agentúra RIA Novosti, týmito slovami Putin reagoval na Obamovo znepokojenie ohľadom plánov Ruska na možné nasadenie ruských ozbrojených síl na území Ukrajiny, na ktoré dnes dala súhlas horná komora ruského parlamentu - Rada federácie.

V telefonickom rozhovore s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom dnes Putin zasa hovoril o "reálnom ohrození života občanov Ruska a našich spoluobčanov na Ukrajine".

Situáciu na Ukrajine dnes Putin prerokoval aj v telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom, s ktorým sa zhodli na nevyhnutnosti odvrátiť ďalšie narastanie krízy.

Okrem toho dnes Ruská federácie na pôde Bezpečnostnej rady OSN ústami svojho veľvyslanca Vitalija Čurkina vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby sa pokúsilo "ovplyvniť radikálov na Ukrajine". Prostredníctvom Čurkina Rusko žiadalo vrátiť sa k dohode o urovnaní krízy na Ukrajine uzavretej 21. februára medzi Viktorom Janukovyčom, ktorého ukrajinský parlament medzičasom zbavil funkcie prezidenta, a dovtedajšími lídrami opozície.

V súlade s dohodou mal Janukovyč iniciovať predčasné prezidentské voľby, ako návrat k ústave z roku 2004 s rozdelením právomocí v prospech parlamentnej republiky a mala vzniknúť aj vláda národnej jednoty.


Sobota na Ukrajine v skratke 
Ruský parlament odsúhlasil vyslanie armády na Ukrajinu. O množstve nasadených síl teraz rozhodne prezident Vladimir Putin čo by vrchný veliteľ. Od parlamentu má mandát k zásahu nielen na Kryme, ale kdekoľvek na Ukrajine. V niektorých mestách na východe a juhu Ukrajiny - napr Donecku, Charkove, Odese či Dnepropetrovsku - sa konali demonštrácie na podporu zvrhnutého prezidenta Janukovyča. Ukrajina zmobilizovala svoju armádu a požiadala o pomoc NATO a OSN. Od ôsmej hodiny večernej zasadá Bezpečnostná rada OSN. Referendum o budúcnosti Krymu presunula nová proruská administratíva z 25. mája, čo bol pôvodný termín, na 30. marca. Večer spolu telefonicky hodinu a pol hovorili prezidenti USA Putin a Obama, Putin si vyhradil právo k zásahu, Obama ho varoval pred izoláciou Ruska. 

hn.hnonline.sk/svet-120/moskva-si-vyhradzuje-pravo-chranit-svoje-zaujmy-varoval-putin-607289