SaS si Liberálny dom ponechá aj po rozkole

29.07.2013 11:48

TASR, dnes 11:11

SaS nemá s financovaním problém.

Bratislava 29. júla (TASR) - Opozičná SaS sa ani po slabšom volebnom výsledku a straníckom rozkole, kedy rady liberálov opustilo viacero kľúčových členov, z Liberálneho domu odísť nechystá. Pre TASR to potvrdil šéf SaS Richard Sulík s tým, že strana nemá problém s financovaním štvorpodlažnej budovy v hodnote 2,5 milióna eur.

Náklady na prevádzku budovy totiž pomáhajú vykrývať aj podnájomníci. "Dom má štyri poschodia, my využívame len dve," vysvetlil Sulík, podľa ktorého politická strana musí mať solídne a slušné sídlo. "Nie sme tu na štyri roky, ale na dlhšie," uistil.

Dianie okolo Liberálneho domu spôsobilo rozruch v roku 2010. Šestnásť členov strany si 3. augusta 2010 založilo firmu Liberálny dom, s.r.o., ktorej cieľom bolo odkúpiť budovu na bratislavskej Priemyselnej ulici a prenajímať tam poslancom kancelárie. Po prevalení kauzy, do ktorej sa zapojila aj vtedajšia premiérka Iveta Radičová vyhlásením, že ide o úplný nonsens, aby zákonodarcovia používali peniaze daňových poplatníkov na financovanie kancelárií v dome, ktorý im patrí, musel Sulík ustúpiť.

SaS teda odkúpila od 16 straníkov podiely v celkovej hodnote 1,275 milióna eur, ktoré vložili do budovy a strana sa tak stala výlučným vlastníkom spoločnosti Liberálny dom, s.r.o. Použila na to štátny príspevok za voľby, časť si plánovala požičať.