Švéd sedel roky za vraždy a kanibalizmus, je nevinný

01.08.2013 22:56

TASR, dnes 19:13

Muža zdrogovali údajne vyšetrovatelia, aby mohli prípady čo najskôr uzavrieť.

Štokholm 1. augusta (TASR) - Švéd Thomas Quick, vlastným menom Sture Bergwall, ktorého pred dvoma desaťročiami odsúdili na základe priznania za sériu vrážd a kanibalizmus, je nevinný.


Platí to po tom, čo došlo i k zvráteniu posledného z obvinení, ktoré sa týkalo vraždy a rozkúskovania školáka spred 37 rokov, ku ktorým sa medzičasom 63-ročný švédsky "Hannibal Lecter" priznal.

Muža, ktorý bol už od roku 1991 v starostlivosti psychiatrov po odsúdení na dlhoročný trest za ozbrojené prepadnutia, zdrogovali údajne vyšetrovatelia, aby mohli prípady čo najskôr uzavrieť. Zadržaný sa pod vplyvom liekov k všetkému priznal a výlučne na základe priznania bol aj odsúdený, aby následne putoval opäť do psychiatrickej liečebne pre podobných zločincov.

Odsúdený však v roku 2008 priznania stiahol a nové súdne konanie mu prinieslo sériu oslobodzujúcich verdiktov, z ktorých posledný prišiel v stredu, vyplýva z informácií švédskej a britskej tlače.

Kým advokát poškodeného Thomas Osson hovoril o obrovskom škandále a zlyhaní systému, ministerka spravodlivosti Beatrice Asková upozorňovala v súvislosti s touto kauzou na riziká, pri ktorých môže dôjsť k takémuto nežiaducemu vývoju prípadu.

Jeden z otcov obetí zatiaľ neznámeho páchateľa vyzval švédskeho premiéra a ministerku spravodlivosti, aby sa aspoň všetkým blízkym zavraždených ospravedlnili.

Bergwall, ktorý strávil posledných 22 rokov v psychiatrickej liečebni, aj keď už od roku 2002 nebral žiadne lieky, by sa na slobode mohol ocitnúť v priebehu dvoch mesiacov.

Vo Švédsku sa teraz čoraz hlasitejšie ozývajú hlasy, že treba urobiť aspoň maximum pre poučenie sa z tohto prípadu a pre zmeny, ktoré by zabránili jeho opakovaniu.