Úmrtie matky a 8-ročnej dcéry v Hurghade je čoraz záhadnejšie

01.08.2013 22:46

TASR, dnes 16:25, aktualizované dnes 20:37

Teória o možnej otrave jedlom dostala medzičasom vážne trhliny na základe vyjadrení českých aj egyptských expertov.

Praha/Hurghada 1. augusta (TASR) - Už ani kriminálne pozadie záhadného úmrtia matky s dcérou z okresu Karviná, ktorých našiel v hotelovej izbe v egyptskej Hurghade bez známok života ich manžel a otec, nevylučujú české médiá na základe oficiálne a najmä neoficiálne získaných informácií z Egypta.

Teória o možnej otrave jedlom dostala medzičasom vážne trhliny na základe vyjadrení expertov z Egypta i ČR, ako aj toho, že zosnulé sa vraj stravovali výlučne v hoteli, kde podobné problémy nemal nikto z ďalších návštevníkov.

V prípade však stále zostáva množstvo otáznikov, na ktoré zatiaľ niet odpovedí.

Za neobvyklú označujú zdroje v severoafrickej krajine polohu dcérky, v ktorej sa našlo jej bezduché telo, ako aj fakt, že matka mala na tvári spiacu masku.

Tamojší vyšetrovatelia už vypočuli muža prepusteného z nemocnice, ktorému v hoteli umožnili presťahovať sa do inej izby. O poznatkoch z tohto výsluchu však nie je nič známe, podobne ani o výsledkoch súdnej pitvy oboch zosnulých, 36-ročnej Moniky K. a osemročnej Klárky K. Ani český rezort zahraničných vecí zatiaľ oficiálnu správu o nej z Egypta nedostal.

Pokračujúce vyšetrovanie bráni zatiaľ preživšiemu občanovi ČR v návrate do vlasti. Lekár, ktorý tam realizoval prehliadku ďalších českých turistov, sa zrejme do vlasti vráti už v blízkej budúcnosti.
 

Čoraz viac sa zdá, že za úmrtiami môže byť zločin

Za možnú príčinu úmrtia dvoch českých turistiek v Egypte považuje prednosta pražského Ústavu súdneho lekárstva Jiří Hladík, ktorý je i súdnym znalcom, otravu, ktorej pôvod však nebol v jedle, ale iného pôvodu.

Hladík vo vysielaní televízie Prima s odvolaním sa na sprostredkované informácie poznamenal, že to znamená klasickú násilnú smrť v dôsledku podania jedu.

Detaily okolo nálezu oboch krajaniek ho prekvapili, osobitne to platí o polohe dcérky, ako ju znázorňoval riaditeľ egyptskej nemocnice.

Hladík navyše upozornil, že ak by išlo o otravu jedlom, potom by vzhľadom na výraznú odlišnosť hmotnosti matky a dcérky došlo najskôr k úmrtiu dievčatka a až následne matky. Bakteriálne ochorenie, ktoré by viedlo k smrteľnej otrave jedlom v priebehu niekoľkých hodín, nejestvuje, zdôraznil.

Manžel a otec zosnulých vraj vypovedal, že po niekoľko hodín sledoval televíziu v domnienke, že manželka a dcéra spia vo vedľajšej izbe. Mužovi, ktorého udalosti značne vykoľajili, by mal pomôcť aj psychológ vyslaný poisťovňou. Jeho pas sa však naďalej nachádza v rukách egyptských úradov, severoafrickú krajinu zatiaľ s ohľadom na pokračujúce vyšetrovanie nesmie opustiť.

Muž pre verejnoprávnu Českú televíziu povedal, že si nedokáže vysvetliť, ako sa to mohlo stať.

Celej rodine bolo vraj zle, ale najhoršie na tom bol on. "Zvracal som snáď desaťkrát, pätnásťkrát za hodinu. Manželka s dcérou na tom neboli tak strašne," uviedol a potom popísal, ako dcérke hovoril, aby sa o kúsok posunula a keď ju pri absencii akejkoľvek reakcie chytil za ruku, zistil, že je úplne ľadová.