V Číne zatkli ďalšieho kňaza "podzemnej" cirkvi

13.08.2013 19:23


P:3, 12. 08. 2013 09:19, ZAH

Peking. Čínske bezpečnostné sily zatkli v severnej provincii Hebei katolíckeho kňaza pôsobiaceho v "podzemnej" cirkvi. 39-ročný duchovný Song Wanjun bol v stredu ráno minulý týždeň vo svojom aute zatknutý desiatimi policajtami; kňaza vzápätí odviezli na neznáme miesto. Správu priniesla nemecká katolícka tlačová agentára KNA s odvolaním sa na americkú Nadáciu kardinála Künga.

Song je kňazom diecézy Xiwanzi, v ktorej čínske úrady už pred niekoľkými rokmi nasadili tvrdý kurz proti "podzemnej" cirkvi. Mnohí biskupi a kňazi tam boli zatknutí, poslaní do domáceho väzenia alebo prinútení absolvovať "prevýchovné" kurzy, informuje nadácia.

Katolíci sú v Číne od päťdesiatych rokov dvadsiateho storočia rozdelení na dve skupiny: na tzv. "Patriotské združenie" verné režimu a podzemnú cirkev vernú Svätému Otcovi. Druhá skupina je však neustále vystavená prenasledovaniu zo strany štátu. Podľa oficiálnych správ má Katolícka cirkev v Číne 5,7 milióna členov, podľa neoficiálnych údajov okolo 12 miliónov. Do podzemnej cirkvi patrí podľa odhadov ďalších okolo desať miliónov členov.