V Kútoch si pripomenuli sv. Gorazda i príchod vierozvestcov

28.07.2013 11:26

TASR, včera 17:15

Tohtoročné slávnosti svätého Gorazda v Kútoch sú súčasťou Svätogorazdovských dní na Slovensku a Dekády svätého Gorazda na Slovensku 2005–2015, , nad ktorými prevzal záštitu prezident Ivan Gašparovič.

Kúty 27. júla (TASR) - V rámci tohtoročných 24. slávností svätého Gorazda a Dňa obce Kúty si dnes Kúťania pripomenuli i 1150. výročie príchodu solúnskych bratov Cyrila a Metoda na územie veľkej Moravy.

Slávnosť sa začala dopoludňajšou bohoslužbou v miestnom kostole sv. Jozefa Pestúna s celebrantom Františkom Moškom. Účinkoval Pezinský chrámový zbor Ad Una Corda pod umeleckým vedením Mariána Šípoša. Pokračovala pri súsoší vierozvestcov, ktoré odhalili v obci pred pätnástimi rokmi. Jeho autorom je sochár Milan Ormandík.

V rámci spomienkovo-umeleckého programu Sväté slovenské trojhviezdie Cyril, Metod, Gorazd sa účastníkom predstavili recitátor Ľubor Hallon a miestny Chrámový zbor Scholla cantorum pod taktovkou Antónie Palkovičovej. Súčasťou slávnosti bolo aj otvorenie výstavy Svätí Cyril a Metod vo výtvarnom umení. Epilógom podujatia bolo udelenie pamätných listov osobnostiam obce Kúty.

Tohtoročné slávnosti svätého Gorazda v Kútoch sú súčasťou Svätogorazdovských dní na Slovensku a Dekády svätého Gorazda na Slovensku 2005–2015, nad ktorými prevzal záštitu prezident Ivan Gašparovič. Ich organizátormi sú Rímskokatolícka cirkev a obec Kúty, Národné osvetové centrum, Rada Konferencie biskupov Slovenska pre vedu, vzdelanie a kultúru, Spoločnosť svätého Gorazda, Trnavský samosprávny kraj, Záhorská knižnica a Záhorská galéria v Senici a Miestny odbor Matice slovenskej v Kútoch.