V Ružomberku vyvrcholilo Národné stretnutie mládeže R13

29.07.2013 11:44


P:3, 28. 07. 2013 16:30, DOM

Ružomberok. Niekoľko tisíc ľudí sa zúčastnilo na pešej interaktívnej púti na ružomberskú Kalváriu. Púť bola súčasťou historicky prvého Národného stretnutia mládeže R13, ktoré na tomto mieste vyvrcholilo svätou omšou s kardinálom Jozefom Tomkom. Trojdňovú alternatívu pre tých, ktorí nemohli vycestovať na Svetové dni mládeže v Rio de Janeira, navštívili mladí z viacerých krajín. Vo viere mladých ľudí podporili i biskupi a sekretár Kongregácie pre východné cirkvi Cyril Vasiľ. Na príprave sa podieľalo vyše 300 dobrovoľníkov.

Tím R13 zaslal pozdrav aj Svätému Otcovi, ktorý po kardinálovi Tomkovi poslal do Ružomberka špeciálne požehnanie. "Veríme, že pod ochranou patrónky Slovenska - Sedembolestnej Panny Márie a svätých Cyrila a Metoda, ktorých rok si u nás pripomíname, uchováme aj vďaka R13 myšlienku živej Cirkvi v spoločnosti. Pomohlo nám k tomu i Vaše osobné svedectvo z Ria, ktorým ste zapálili milióny mladých ľudí. Myslíme na Vás v modlitbách, prosíme, podobne, ako Vy pri každej príležitosti, o Vaše modlitby za slovenskú mládež," píše tím R13 v liste Františkovi, ktorý je v Riu.

Na akcii, ktorá nebola klasickým festivalom s rečníkmi a kapelami zvučných mien, priniesli organizátori do srdca Liptova kus Brazílie. V duchovnom, kultúrnom a umeleckom programe previazanom s katechézami a svedectvami vystúpilo za tri dni okolo 290 účinkujúcich - profesionálov i amatérov. Mladí sa po prvýkrát v histórii zúčastnili na Expo povolaní, kde sa so svojimi aktivitami predstavilo okolo 250 rehoľníkov. Väčšia časť zvyšného programu prebehla v Športovej hale Koniareň, zvyšok v exteriéri.

Program R13 bol pripravený špeciálne na mieru. Vrcholom každého dňa bolo slávenie svätej omše. Na mieste bola i kaplnka zakladateľa SDM Jána Pavla II., ako i jeho relikvia. Verejne uctiť si mohli mladí i relikviu prvej blahoslavenej Slovensky Zdenky Schelingovej, svätej Faustíny a svätého Cyrila. Práve jeho ostatky niesli mladí na čele dnešnej púte, ktorá viedla po stopách sv. Cyrila a Metoda, patrónov R13. So svetom ich spojil i multimediálny ruženec. Táto modlitba zaznela v 20 jazykoch.

Do Ružomberka, ktoré bolo generálnym partnerom celého projektu, zavítalo vyše dva a pol tisíc mladých ľudí. Takmer 300 z nich sa prihlásilo z Českej republiky. Do mesta zavítali i mladí z viacerých východoeurópskych štátov. Pricestovala i mládež z Poľska, Ukrajiny, Maďarska, Litvy a Talianska. Na R13 nechýbali viacpočetné skupiny františkánskej, mariánskej a jezuitskej mládeže. V Ružomberku vyvrcholil tiež stredoeurópsky program Magis Jezuitov.

Zámer pripraviť túto akciu odsúhlasili biskupi Slovenska. Účastníkov čakal atraktívny program. Nechýbali v ňom podobné prvky, ako v týchto dňoch zažívajú mladí ľudia v Riu. Ide napríklad o katechézy s biskupmi, krížová cesta, duchovné, kultúrne a iné aktivity. Do Ružomberka priniesli aj vzácnu kópiu sošky Panny Márie z Aparecidy, jedného z najznámejších pútnických miest na svete. Pozvanie na R13 prijala aj veľvyslankyňa Brazílie na Slovensku Susan Kleebank a väčšina biskupov Slovenska.

Stretnutie podobného druhu sa v našej krajine uskutočnilo po prvý raz. Prípravy naň trvali viac než rok. Tým posledným sa venoval tím práve tento týždeň, kedy sa zároveň konala duchovná obnova pre dobrovoľníkov. Mladí dolaďovali program, stavali pódiá, výtvarníci premenili mesto i halu na Rio de Janeiro. Pod Čebraťom pracovali mladí v 20 pracovných skupinách pod vedením skúsených vedúcich. Išlo napríklad o oblasti, ako doprava, strava, ubytovanie či press tím.

Stretnutie zorganizovala Rada pre mládež a univerzity KBS a Kanet, n. o. Bola súčasťou projektu s názvom Svetové dni mládeže 2013. V rámci neho sa v jednej časti venovali organizátori príprave do Ria, kde cestovalo takmer 300 Slovákov, a príprave R13 v Ružomberku. Členovia centrálneho tímu spolu s dobrovoľníkmi investovali do príprav vyše 100-tisíc hodín svojho času. Vyše 95 percent z tohto času ide o aktivity dobrovoľníkov vo veku od 15 do 30 rokov, a to bez nároku na odmenu.

TK KBS informoval Komunikačný tím R13