Zákaz predaja cukroviniek či kolových nápojov v školách výbor odobril

07.10.2014 19:52

Za porušenie tohto zákazu má hroziť pokuta od 50 do 500 eur.

Ilustračné foto.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Cukrovinky, zmrzlinu, nanuky, kolové, kávové a energetické nápoje alebo aj jedlá rýchleho občerstvenia by sa viac v školách a školských zariadeniach deťom predávať nemali. So zákazom takýchto potravinových výrobkov počíta návrh novely školského zákona z dielne podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorý dnes odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR za stranu Smer-SD a odporučili ho schváliť v pléne na októbrovej schôdzi.

Zmajkovičej zoznam zakázaných potravín v školských bufetoch má obsahovať: doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia, potraviny s obsahom soli nad 1,5 g na 100 g hmotnosti, sladké pekárenské a cukrárenské výrobky s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, balené alebo voľné cukrovinky alebo cukrárske výrobky, zmrzliny, nanuky alebo mrazené ovocné drene, alkoholické nápoje, pivo, nápoje kolového charakteru alebo nápoje s obsahom chinínu, sýtené energetické nápoje a energetické nápoje vrátane minerálnych vôd ochutených pridaním cukru, nápoje s obsahom kávy alebo náhrady kávy a dekofeínové nápoje a tabakové výrobky.

Za porušenie tohto zákazu má hroziť pokuta od 50 do 500 eur. Zmajkovičová chce takto dosiahnuť, aby deti v školách a školských zariadeniach dostávali zdraviu prospešné potraviny a potravinové výrobky. "Cieľom návrhu je zastaviť doterajší trend rastu obezity u obyvateľov SR, najmä u školopovinných detí a mládeže," odôvodnila svoj návrh. Súčasne chce dosiahnuť "zníženie existujúceho deficitu v príjme pozitívnych nutrientov vo výžive", a tiež znížiť rizikové faktory výživy.

Proti návrhu vystúpil Martin Poliačik (SaS). "Je to typický príklad hrubého etatizmu. O tom, čo dieťa je alebo neje, rozhoduje rodič, nie zákon ani škola," zdôraznil. Poliačik priznáva, že úroveň stravovania aj u detí je biedna, ale je presvedčený, že zákazmi nedôjdeme nikam. "Ak zakážeme bufet v škole, kúpi si to v bufete pri škole. Ak rodič nedbá o to, čo je jeho dieťa, kúpi si, čo chce na ceste do školy alebo zo školy," podotkol.

Edita Pfundtner (nezaradená) sa pýtala, čo v školskom bufete po prijatí tohto zákazu vlastne zostane? Asi ich budú môcť zatvoriť. Mňa viac trápi úroveň školských jedální," povedala. Čo v školskom bufete ostane, zaujímalo aj predsedu výboru Róberta Madeja (Smer-SD). Na margo nápojov podotkol, že zrejme okrem čistej vody sa tam nebude predávať nič iné.

Šéf Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií Pavel Sadloň na zasadnutí výboru povedal, že predaj alkoholu či cigariet v školách je dávno zakázaný. Niektoré položky na zozname sú podľa jeho slov nejednoznačné. "Bojím sa, že deti donútime odchádzať zo školy hľadať si iný obchod. Urobil som si rýchly prieskum medzi riaditeľmi a odpoveď bola, že toto nie je tá potrebná cesta," priznal.

Zmajkovičová oponovala, že svoj návrh konzultovala s odborníkmi. "Mňa zaráža, že všetci tu teraz kričíme, že dávam nejaký zákaz, akoby bol celoplošný na celý štát. Hovorím o školských bufetoch. Ja s nikým nebojujem, chránim zdravie detí. Je zlyhaním riaditeľov, učiteľov a potravinárskej komory, že nevedia poskytnúť žiakom to, čo je zdravé," odkázala s tým, že nemôže prevádzkovateľ bufetu povedať, že zodpovedný za to, čo si jeho dieťa kúpi, je rodič.

Anton Martvoň (Smer-SD) je presvedčený, že ak škola berie dotácie od štátu, štát má právo regulovať okrem vzdelávania aj to, čo v tej škole bude. "Preto si myslím, že regulácia v tejto oblasti je potrebná," uviedol.