Zatkli šéfa brutálneho drogového kartelu Los Zetas

16.07.2013 09:31

TASR, dnes 6:53

Kartel Los Zetas ovládol v uplynulých rokoch veľké oblasti na severe a východe Mexika. Známy je tým, že svojim nepriateľom odsekáva hlavy a ich telá rozrezáva na kusy.

Mexiko 16. júla (TASR) - Príslušníkom mexického námorníctva sa v pondelok podarilo zatknúť Miguela Ángela Treviňa Moralesa, šéfa drogového kartelu Los Zetas a jedného z najhľadanejších zločincov v Mexiku a USA. Správy médií potvrdili v noci nadnes predstavitelia americkej a mexickej vlády.

Podľa informácií Milenio Televisión sa 40-ročného Treviňa Moralesa, prezývaného aj "El Z-40", podarilo chytiť v skorých ranných hodinách. Hovorca mexickej vlády citovaný agentúrou Reuters uviedol, že sa tak stalo pri jeho rodnom meste Nuevo Laredo ležiacom v blízkosti hraníc s USA. Za dopadnutie drogového bossa vypísali Spojené štáty, kde je obvinený z rozsiahlej trestnej činnosti, odmenu vo výške päť miliónov dolárov.

Treviňo Morales prevzal vedenie brutálneho drogového kartelu, ktorému sa pripisujú desiatky vrážd, v októbri 2012 po smrti Heriberta Lazcana. Ten zahynul pri vojenskej operácii v štáte Coahuila. Jeho tela sa však zmocnili ozbrojenci a už sa nikdy nenašlo.

Kartel Los Zetas ovládol v uplynulých rokoch veľké oblasti na severe a východe Mexika. Známy je tým, že svojim nepriateľom odsekáva hlavy a ich telá rozrezáva na kusy.

Pripisujú sa mu jedny z najhorších zverstiev v drogovej vojne, vrátane masakru 72 migrantov v severnom Mexiku v roku 2010 a pohodenia 49 popravených tiel blízkosti mesta Monterrey v minulom roku.

Pre mexického prezidenta Enriqua Peňu Nieta to je zatiaľ najväčší úspech v boji proti kartelom v jeho krajine. Pri nástupe do úradu sľúbil, že prijme opatrenia proti násilnej drogovej vojne, ktorá si vyžiadala stovky obetí, vrátane mnohých politikov a civilistov.

Bývalý mexický prezident Felipe Calderón po nástupe do úradu v decembri 2006 zapojil do ťaženia proti drogovým gangom armádu. Krvavá vojna s kartelmi má za ten čas na oboch stranách na konte už viac ako 60.000 obetí.