Britániu obviňujú, že predáva zbrane vládam s represívnym režimom

18.07.2013 08:47

TASR, včera 12:16

Na predaji zbraní pre štáty, ktorých vlády pravidelne porušujú ľudské práva, zarobila Británia už okolo 14,2 miliardy eur.

Brusel 17. júla (TASR) - Vláda Spojeného kráľovstva neváha udeliť licencie na predaj zbraní a vojenského materiálu do štátov, ktoré sú známe svojimi represívnymi vládnucimi režimami, uviedol dnes európsky internetový denník EUobserver s odvolaním sa na zdroje britského denníka Independent.


Na predaji zbraní pre štáty, ktorých vlády pravidelne porušujú ľudské práva, zarobila Británia už okolo 14,2 miliardy eur. Ide o krajiny ako Bielorusko, Čína, Egypt, Irán, Kolumbia, Líbya, Rusko, Saudská Arábia, Somálsko, Srí Lanka, Sudán a Zimbabwe.

Britský denník uviedol, že britskí poslanci majú obavy z predaja zbraní a vojenského vybavenia do 27 štátov, kde dochádza k porušovaniu ľudských práv.

Independent v tejto súvislosti upozornil, že britská vláda povolila podpis vyše 3000 licencií na vývoz zbraní do krajín, v ktorých sa dlhodobo pošliapavajú základné ľudské práva.

Denník zároveň upozornil, že verejnosť dodnes nepozná podrobnosti kontraktu vojenského vybavenia pre Izrael a okupované palestínske územia. Má ísť o dodávky vo výške 8,9 miliardy eur za kryptografické vybavenie, ktoré má údajne dvojaké použitie - vojenské aj civilné.

Podľa denníka Independent je dosť prekvapivé, že Británia predáva vybavenie vojenskej povahy aj do Argentíny, ktorá síce nie je na zozname nedemokratických štátov, ale má neukončený spor s Britániou o štatút Falklandských ostrovov.