Červený kríž varuje, že v Homse sú ohrozené životy tisícov ľudí

13.07.2013 20:24

TASR, dnes 11:23

Od marca 2011, keď sa začalo protivládne povstanie, prišlo v Sýrii v bojoch o život už viac než 93.000 ľudí, uvádzajú zdroje Organizácie Spojených národov.

Káhira 13. júla (TASR) - Tisíce Sýrčanov žijúcich v Homse sú v dôsledku bojov medzi vládnymi jednotkami a silami opozície v ohrození a nebezpečenstve, varoval dnes Červený kríž, vyzývajúci zároveň na "humanitárnu pauzu" v bojoch, aby sa do tejto obliehanej provincie v strednej Sýrii mohli dostať zásoby jedla a dodávky nevyhnutnej pomoci.

"Chceme zabezpečiť humanitárnu pomoc a umožniť evakuáciu civilistov," hovorí Magne Barth, vedúci delegácie Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) v Sýrii, ako ho citovala agentúra DPA.

"Operácia takéhoto charakteru si však vyžaduje súhlas všetkých strán. A ten stále neexistuje," povedal Barth, ktorý sa momentálne v Homse nachádza.

Jednotky prezidenta Bašára Asada nedávno znovu dobyli niekoľko miest v provincii Homs, keď Damask spustil začiatkom tohto mesiaca rozsiahlu ofenzívu proti tamojším vzbúrencom.

Barth vyzval obe strany, aby umožnili dovoz humanitárnej pomoci do homského Starého mesta, kde je uviaznutých pravdepodobne okolo 4000 civilistov.

"V prípade, že by sme dostali nevyhnutný súhlas, pokúsime sa do Starého mesta dostať humanitárnu pomoc - za predpokladu, že strany zúčastnené v konflikte budú súhlasiť aj s humanitárnou pauzou v bojoch," zdôraznil vedúci sýrskej delegácie MVČK.

Od marca 2011, keď sa začalo protivládne povstanie, prišlo v Sýrii v bojoch o život už viac než 93.000 ľudí, uvádzajú zdroje Organizácie Spojených národov.