Dňa 2. marca si na Slovensku už po tretí krát pripomenieme „Európsky deň za nedeľu bez práce“.

02.03.2014 09:33

Práca v nedeľu a spravodlivá mzda

azn
Slováci patria k najchudobnejším v Európskej únii, hoci ich pracovný týždeň je spomedzi štátov dvadsaťsedmičky druhý najdlhší, v práci trávia priemerne 40,9 hodiny týždenne. V eurozóne sa za hodinu práce platí v priemere 28 eura a v rámci celej EÚ 23,4 eura. V Grécku napríklad vychádza hodinová mzda na 14,9 eur. Hodina práce vo Švédsku stojí dokonca až 39 eur! U nás je to 8,3 eur. To nie je spravodlivá mzda, ale existenčná mzda. Podľa analytičky Poštovej banky Evi Sadovskej má v rámci Európskej únie Slovensko najvyšší podiel pravidelne pracujúcich aj počas nedele a v noci.
Napriek tomu až tri štvrtiny Slovákov priznávajú problémy s platením bežných výdavkov. Poukazuje na to vo svojej analýze Poštová banka na základe údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Ťažkosti s platením celkových nákladov na bývanie má až 92,1 % slovenských domácností.
Najviac z výplaty slovenským domácnostiam pritom “ukroja” účty za bývanie, vodu, elektrinu a plyn. Tieto náklady tvoria viac ako pätinu spotrebných výdavkov Slovákov. “Ťažkosti s platením celkových nákladov na bývanie má až 92,1 % slovenských domácností. Najviac takýchto domácností, teda až 93,5 %, nájdeme v Trnavskom kraji a najmenej, 91,1 %, v Nitrianskom kraji,” dodáva analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Podľa Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík padne v blízkej dobe medzi chudobných až 1 milión 148-tisíc Slovákov.
Státisíce ľudí na Slovensku, ktorí mesačne zarábajú do 700 eur, sa už onedlho ocitnú medzi chudobnými. Ich dôchodok bude totiž nižší ako 325 eur! Podľa Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík padne medzi chudobných až 1 milión 148-tisíc Slovákov. To znamená, že takmer každý druhý z nás, ktorí v súčasnosti pracujeme! Takto ohrozených je až 49,62 percenta pracujúcich so mzdou do 700 eur mesačne. To je v súčasnosti 605-tisíc žien a 542-tisíc mužov.
Po odchode do dôchodku im totiž, pri súčasnom 46-percentnom pomere medzi priemernou mzdou a priemerným dôchodkom, vyplatia starobný dôchodok nižší, ako 325 eur, teda približne 10 eur na deň! Čo je mzda pod hranicou chudoby. (zdroj Pluska 13. 7. 2013).

Aj v čase pretrvávajúcej hospodárskej a finančnej krízy potrebujú mať ľudia čas na to, aby sa ich rodina aspoň jeden deň v týždni mohla stretnúť za jedným stolom a porozprávať sa o svojich problémoch, názoroch a plánoch. Ekonomika tu nie je na to, aby človeka zotročovala, ale aby mu slúžila. Sme presvedčení, že všetci občania Európskej únie majú právo na spravodlivú mzdu a dôstojný pracovný čas vylučujúci prácu vo sviatky a nedele.
Aliancia za nedeľu – Slovensko, o.z. preto vyzýva vládu SR, poslancov NRSR, všetkých ľudí dobrej vôle, vedenie supermarketov, fyzické aj právnické osoby, podnikateľov, kňazov, jednotlivé cirkvi a náboženské spoločnosti, občianske združenia, spoločenstvá, odborové organizácie, zamestnanecké zväzy, politické strany, ale aj hnutia spoločenského, politického a kultúrneho života na Slovensku, aby aj oni podľa svojich možnosti a schopností upozornili rôznymi akciami na ochranu nedele a na hodnotu nedeľného a sviatočného pokoja.

Anton Čulen

Podporte petíciu za prijatie zákona na ochranu nedele.