Hasiči na Malorke zatiaľ neúspešne bojujú s lesným požiarom

28.07.2013 11:41

TASR, včera 14:15

Už v piatok si plamene vynútili evakuáciu obyvateľov dvoch tuctov domov a ekologického prázdninového tábora.

Palma de Mallorca 27. júla (TASR) - Už viac ako 1000 hektárov borovicového lesa zničil rozsiahly požiar na španielskom ostrove Malorka, ktorý sa hasičom nepodarilo dostať pod kontrolu ani takmer 24 hodín po jeho vypuknutí.

Už v piatok si plamene vynútili evakuáciu obyvateľov dvoch tuctov domov a ekologického prázdninového tábora v oblasti, informujú dnes španielske médiá.

Správy o ujmách na zdraví alebo zničených objektoch zatiaľ z postihnutého regiónu, z ktorého stúpa hustý dym neprišli.

Na boji s požiarom sa spolupodieľa pri teplotách, ktoré sa dnes v oblasti blížia hranici 40 stupňov Celzia, celkove 240 mužov. Medzi nimi sú aj príslušníci útvarov Civilnej ochrany i armádnej špecializovanej jednotky UME. Zo vzduchu im pomáhajú posádky ôsmich hasiacich lietadiel a siedmich vrtuľníkov, informovala regionálna vláda v metropole ostrova Palma de Mallorca.

Rozšíreniu plameňov zároveň aj skomplikoval silný vietor. Jednu z cestných komunikácií, ktorú v piatok museli dočasne uzavrieť, medzičasom sprejazdnili.

Požiar vypukol v piatok v okolí Sa Coma Calenta. Nie je vylúčené, že ho zapríčinil muž, ktorého po niekoľkohodinovom výsluchu napokon predbežne prepustili na slobodu. Práve on totiž v lese založil oheň a mohol tak zaviniť požiar.