Hongkongský kardinál protestuje so študentmi na ulici

04.10.2014 23:30

 

Do protestu Occupy Central za slobodné voľby v Hong Kongu sa zapojil aj miestny emeritný biskup, 82-ročný kardinál Joseph Zen Ze-kiun. Zdržanlivejší prístup zvolil jeho nástupca John Tong Hon. 


 
Kardinál Zen Ze-kiun plní, čo sľúbil. V proteste za slobodné voľby v Hong Kongu v roku 2017 sa pripojil k demonštrantom priamo na ulici. Už minulý rok zdôraznil, že za slobodné voľby v krajine je pripravený ísť aj do väzenia. 
 
Nie je to prvýkrát, čo kardinál Zen otvorene protestuje proti snahe Číny zabrániť sľúbeným slobodným voľbám v roku 2017. V júni zorganizoval trojdňový pochod mestom, aby podporil snahu hnutia Occupy Central o zachovanie demokracie. „Konečne dozrel čas, aby sme ukázali, že nechceme byť viac otrokmi, ale chceme byť slobodní,“ povedal kardinál zhromaždenému davu. 
 
Keď však aktuálne protesty zašli tak ďaleko, že polícia dostala príkaz na použitie slzotvorného plynu, kardinál vyzval ľudí, aby šli domov. „Víťazstvo, ktoré prinesie obete na ľudských životoch, nie je skutočným víťazstvom,“ povedal kardinál, ktorý zároveň zdôraznil, že nejde o porážku, ale zápas o slobodu bude pokračovať inou formou.
 
K téme
 
Situácia v bývalej britskej kolónii, ktorá v roku 1997 prešla pod čínsku správu, je pre miestnu Katolícku cirkev veľmi delikátna. Kým kardinál Zen Ze-kiun sa zapája priamo do protestov, jeho 75-ročný nástupca, kardinál John Ton Hon zvolil opatrnejší prístup. Pred niekoľkými dňami oficiálne vyzval obe strany na začatie dialógu. 
 
O diplomatický prístup sa musí usilovať aj samotná Svätá stolica. Čínska vláda počas nedávnej cesty Františka na Kórejský polostrov prvýkrát v histórii umožnila prelet lietadla s pápežom na paluba ponad svoje územie. Na tomto ústretovom geste by chcel Vatikán stavať ďalšie zlepšovanie vzťahov a získavanie väčšej slobody pre miestnu cirkev. Jeden chybný krok by mohol tieto šance zmariť.
 
Albert Kulla