Kanada nasadí svojich letcov do útokov proti Islamskému štátu v Iraku

08.10.2014 20:05

Premiér Stehen Harper prisľúbil, že do boja proti Islamskému štátu však nenasadí pozemné jednotky.

Na snímke Britského kráľovského letectva (RAF) je bojové lietadlo Tornado Gr.4 pred pristátím z bojového letu nad Irakom proti cieľom Islamských militantov na základni v cyperskom meste Akrotiri 30. septembra 2014.

Ottawa 8. októbra (TASR) - Kanadskí zákonodarcovia v utorok odsúhlasili vládou podporované plány na vyslanie bojových lietadiel do Iraku, kde sa pripoja k vzdušnej ofenzíve koalície vedenej Spojenými štátmi proti militantom z radikálnej organizácie Islamský štát (IS).

Návrh prešiel v pomere 157:134 hlasov a nebol nijakým prekvapením, nakoľko konzervatívci premiéra Stephena Harpera majú v dolnej snemovni väčšinu. Proti misii boli dve hlavné opozičné strany, ktoré tvrdili, že premiér neposkytol dostatočné informácie o operácii a nasadení kanadského letectva. Obávali sa tiež, že premiér krajinu takýmto spôsobom zatiahne do dlhotrvajúcej vojny.

Harper v tejto súvislosti povedal, že pokiaľ Islamský štát niekto nezastaví, táto teroristická organizácia môže znásobiť svoje útoky po celom svete, Kanadu nevynímajúc. "Ak ju necháme len tak, táto teroristická organizácia bude rásť a to rýchlo. Napokon militanti už predznamenali ich teroristické plány aj na miestnej aj medzinárodnej úrovni, pričom označili Kanadu za jeden z ich možných cieľov." Harper prisľúbil, že do boja proti IS však nenasadí pozemné jednotky.

Ako dodáva agentúra AP, Kanada vyšle do Iraku najviac šesť bojových lietadiel typu CF-18, jedno tankovacie lietadlo a dve prieskumné lietadlá. Do operácie bude zapojených okolo 600 pilotov po dobu šiestich mesiacov.

Spojené štáty spolu s arabskými koaličnými partnermi bombardujú pozície Islamského štátu a ostatných radikálnych skupín v Sýrii už viac než dva týždne. Útoky v Iraku trvajú od augusta. Do týchto sa zapojili aj spojenci z Európy, pripomína Reuters.