Magnitského šéfa odsúdili v Rusku na deväť rokov za daňový únik

11.07.2013 13:19

TASR, dnes 13:11

Súd dnes označil za vinného aj Magnitského klienta, britského občana Williama Browdera, ktorého v Moskve súdia v neprítomnosti.

Moskva 11. júla (TASR) - Na deväť rokov väzenia dnes moskovský súd v neprítomnosti odsúdil prezidenta britského investičného fondu Hermitage Capital Williama Browdera, ktorého uznal vinným za daňové úniky. Jeho advokát sa proti rozsudku chce odvolať.




Browder sa odmieta zúčastňovať na súdnych pojednávaniach. Celý proces považuje za politicky motivovaný a tvrdí, že jeho cieľom je zdiskreditovať jeho i Magnitského.

Vyhlasuje tiež, že ruské súdy sa ho snažia potrestať za lobovanie za americký zákon, ktorý postihuje ruských občanov podozrivých zo zavinenia Magnitského smrti.

Browder žije v Británii a možnosti Ruska na jeho vzatie do väzby sú obmedzené. Interpol ho odmietol zaradiť na zoznam medzinárodne hľadaných osôb, keď usúdil, že proces, ktorý sa proti nemu vedie v Rusku, je politický.

Spolu s Browderom bol dnes súdom za vinného uznaný aj ruský audítor spoločnosti Sergej Magnitskij, ktorý však v roku 2009 za nevyjasnených okolností zomrel vo vyšetrovacej väzbe. Súdne konanie proti Magnitskému dnes súd prerušil.

Počas pojednávania prokurátor v zdôvodnení svojho rozhodnutia uviedol, že Browder a Magnitskij založil fiktívnu spoločnosť, ktorú dali zaregistrovať na ministerstve pre investičnú politiku, a požívali celý rad výhod. Okrem toho vytvorili údajne aj niekoľko fiktívnych, štátom dotovaných pracovných miest pre invalidov.

Magnitského tvrdenia, že vyšetrovanie jeho osoby súvisí s odhalením údajnej schémy podvodov zamestnancov vládnych úradov, označila prokuratúra za výmysly.

Audítorova smrť vyvolala veľkú pozornosť v USA i EÚ. Rada pre ľudské práva pri prezidentskej kancelárii svojho času dokonca deklarovala, že sú dôkazy naznačujúce, že Magnitského vo väzení dobili na smrť. Prezident Vladimir Putin však podozrenia o týraní odmietol a koncom vlaňajška vyhlásil, že Magnitskij zomrel na zástavu srdca.

Magnitského prípad negatívne poznamenal aj vzťahy medzi Ruskom a USA. Americká vláda v súvislosti s prípadom Magnitskij v júli 2012 zaviedla vízové a ekonomické sankcie voči tým ruským úradníkom, ktorí nejakým spôsobom súviseli s Magnitského kauzou. V novembri 2012 pristúpila ruská vláda k analogickým opatreniam voči americkým občanom.

Tzv. Magnitského zákon prezident USA Barack Obama podpísal minulý december. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal odvetný zákon, ktorý americkým občanom zakazuje adopcie ruských detí, v januári tohto roku.

V apríli americké ministerstvo financií v súvislosti s tzv. Magnitského zákonom zverejnilo zoznam mien 18 občanov Ruskej federácie, ktorí sú dôvodne podozriví z porušovania ľudských práv. Nasledujúci deň ruské ministerstvo zahraničných vecí vydalo odvetný zoznam s rovnakým počtom mien amerických občanov.