Nemeckí športovci údajne dopovali systematicky pod dohľadom vlády

06.08.2013 08:48

TASR, včera 21:08

Vyšetrovanie iniciovala v roku 2008 Nemecká konfederácia olympijských športov (DOSB) a investovala do toho 525 000 eur.

Berlín 5. augusta (TASR) - Ministerstvo obrany Nemeckej republiky zverejní v najbližšom období dokument, v ktorom sa podrobne opisuje systematické dopovanie športovcov z bývalého Západného Nemecka, ktorá podporovala vláda.

Dokument "Doping v Nemecku od roku 1950 po dnešok" mal byť na svete už skôr, hovorca ministerstva Philipp Spauschus zdôvodnil meškanie zo súkromných dôvodov. Niečo sa však už "von" dostalo. Nemecký denník Süddeutsche Zeitung publikoval detaily 800 stranového dokumentu, v ktorom sa spomína, že štát v 70-tych rokoch finančne podporoval experimenty pri výrobe zakázaných podporných látok vrátane anabolických steroíd, testosterónu, estrogénu a EPO.

Štúdiu na základe vyšetrovania viedol Giselher Spitzer z Humboldtovej Univerzity v Berlíne a skompletizovali ju v apríli. Jej publikovanie sa však posunulo z právnych dôvodov pre publikovanie konkrétnych mien.

Vyšetrovanie iniciovala v roku 2008 Nemecká konfederácia olympijských športov (DOSB) a investovala do toho 525 000 eur. Hoci verejnosť napäto očakáva detaily nechutných praktík a mená hriešnikov, Spitzer povedal pred rádio RBB je všetky dôležité súbory spojené s dopingom boli zničené ešte skôr, ako sa projekt začal. Povedal, že boli skartované ako súčasť procesu zúčtovania. "Dialo sa to oficiálne," povedal Spitzer.

Napriek tomu sa však veľa skutočností podarilo odhaliť. Podľa Süddeutsche Zeitung dostávali futbalisti Západného Nemecka na majstrovstvách sveta v roku 1954 injekcie s metaamfetínom Pervitín, ktorí užívali nemeckí vojaci v 2. svetovej vojne.

Podľa ďalších štúdií doktor Joseph Keul z Freiburgu, ktorý zomrel v roku 2000, testoval účinky anabolických steroíd na 11-ročných chlapcoch.