“Paškvil alebo fraška”? p.Fico a p.Gašparovič počas sv.omši na sviatok sv.Cyrila a Metoda!

17.07.2012 19:18

 

“Paškvil alebo fraška”? p.Fico a p.Gašparovič počas sv.omši na sviatok sv.Cyrila a Metoda!

Ak niekto miesto kúpania dal vo štvrtok prednosť sledovaniu priameho prenosu z Nitry na sviatok vierozvestcov, mohol byť ako veriaci riadne schladený.

809

Na omši, ktorou Mons. Stanislav Zvolenský, predseda KBS, otvoril rok sv. Cyrila a Metoda, si zarečnil aj predseda vlády a ľavicovej strany Smer Robert Fico. Prezident Gašparovič túto príležitosť nevyužil, možno pre nemožnosť ďalších politických ambícií, či azda pre väčšiu úctu k sv. omši. Hoci v jeho prípade by nešlo o zneužitie posvätného na stranícke účely.

Často počuť výhrady voči miešaniu sa cirkevných hodnostárov do politiky, ktoré je úplne namieste, ak má morálne usmerniť. No toto je miešanie sa Cirkvi do straníckych záležitostí, vedúce k dezorientovaniu voliča, aby nemorálne podporoval stranu Smer. V zásadných morálnych otázkach pre katolíkov nekompromisných totiž Smer kope úplne otvorene proti Cirkvi: blokovanie zákazu potratov i informovania o potratovosti hormonálnej antikoncepcie, opakované návrhy nútiť všetky nemocnice k vykonávaniu potratov, všetky školy k vyučovaniu sexuálnej výchovy, všetkých daňovníkov k preplácaniu sterilizácie pre nechcených spoluobčanov… Premiér však nechá radšej iných, aby to urobili za neho a on sa radšej bude ukazovať s biskupmi, aby zabodoval aj u veriacich.

Údajne polovica veriacich, ktorí navštevujú pravidelne kostoly, volila Smer. Vládna strana to teda naoko rešpektuje a nebude legalizovať napríklad homosexuálne partnerstvá, zatiaľ… No zároveň musí manévrovať pod tlakom eurosocialistov, a preto robí všetky možné kroky na ovplyvňovanie verejnej mienky skrz svojich straníkov alebo nominantov. Ftáčnikova záštita pochodu gayov, mediálne urážky kritikom homosexuálneho správania od europoslankyne Flašíkovej Beňovej či ochota ministra Lajčáka zriadiť homosexuálom vládny výbor.

“Katolícka komunita a katolícke inštitúcie nemajú vzdávať pocty tým, ktorí konajú v rozpore s našimi základnými morálnymi princípmi…”
biskupi USA

Takto neslávne sa začal rok sv. Cyrila a Metoda na oslavu 1150. výročia ich príchodu na naše územie. Som presvedčená, že jeho otvorenie so straníckopolitickou vložkou naštvalo nemálo ľudí.

„Katolícka komunita a katolícke inštitúcie nemajú vzdávať pocty tým, ktorí konajú v rozpore s našimi základnými morálnymi princípmi. Nemajú dostávať odmeny, pocty alebo príležitosti na rečnenie, čo by mohlo naznačovať podporu ich činom,“ odporúčajú biskupi USA.

Žeby netušili slovenskí biskupi, kto je premiér, pochybujem. Nie raz ho odhovárali od protikresťanských návrhov, ktoré jeho prvá vláda mala na stole… Azda zabudli? Alebo im niečo sľúbil? Alebo im len dal dôvod na nejaké očakávania? Či sa boja povedať mu nie?

Je až neuveriteľné, ako je katolícka hierarchia ústretová premiérovi v čase, keď sa handrkuje o štátne sviatky, aby si posilnil pozície u svojich protikatolíckých voličov vytváraním dojmu, že Cirkev má pod papučou, respektíve mu na nej veľmi nezáleží. Namiesto systémových opatrení na hospodársky rast a s ním spojené financovanie štátneho rozpočtu, zastiera Smer svoju neochotu útokom na Katolícku cirkev. Vraj treba viac pracovať, ale nie na komunistické sviatky 1. mája či 29. augusta. Na tie dobrý „kresťan“ Fico nesiahne. Žiada iné, a tak vieme, čo si myslieť o jeho úcte k Patrónke Slovenska ako i k Ústave. Je to tak arogantné ako pitie coca-coly počas volebnej noci. A tento človek nám chce kázať o úcte k patrónom Európy?

„Modlime sa k svätým Cyrilovi a Metodovi, aby nám u trojjediného Boha vyprosovali vieru, nádej a lásku i duchovnú silu, aby sme plnili naše ľudské a kresťanské poslanie podobne, ako ho splnili oni vo svojej dobe,“ píšu biskupi v pastierskom liste. Modlime sa tiež, aby ako pastieri dokázali strážiť svoje stádo pred vlkmi.

Jana Tutková
Autorka je riaditeľka Centra pre bioetickú reformu