Pochod oranžistov v Severnom Írsku sa skončil násilnosťami

13.07.2013 20:37

TASR, dnes 7:24

Polícia odpovedala použitím vodných diel a streľbou gumových projektilov.

Belfast 13. júla (TASR) - Najmenej 23 policajtov a niekoľko výtržníkov sa zranilo pri piatkových násilných stretoch medzi bezpečnostnými zložkami a protestantmi počas pochodu v severnej časti severoírskeho Belfastu.

Pochod, ktorý je súčasťou každoročných osláv dňa známych ako The Twelfth, vyústil do niekoľko hodín trvajúcich zrážok s políciou. Pri stretoch utrpel zranenia aj známy protestantský politik a zástupca severného Belfastu v britskom parlamente Nigel Dodds, ktorý po zásahu tehlou do hlavy upadol do bezvedomia. Podľa najnovších informácií sa v miestnej nemocnici medzitým z bezvedomia prebral.

V rámci preventívnych opatrení polícia aj pomocou obrnených vozidiel zatarasila oranžistom cestu okolo prevažne katolíckej štvrte Ardoyne, ktorá je baštou írskych nacionalistov. To sa stretlo s nevôľou pochodujúcich protestantov, z ktorých mnohí vyliezli na obrnené vozidlá a pomocou golfových palíc a iných predmetov sa snažili niektoré ich časti poškodiť. Ďalší oranžisti hádzali po policajtoch fľaše a tehly.

Polícia odpovedala použitím vodných diel a streľbou gumových projektilov.

Pochody stúpencov protestantského Oranžského rádu sa konajú každý rok 12. júla na výročie legendárnej bitky pri rieke Boyne, ktorá sa odohrala severozápadne od Dublinu. V roku 1690 v nej protestantský kráľ Viliam III. Oranžský porazil katolíckeho anglického kráľa Jakuba II. a stal sa jeho nástupcom. V tento deň dochádzalo v minulosti každoročne k rozsiahlym nepokojom najmä preto, že členovia Oranžského rádu pochodovali oblasťami obývanými katolíkmi.