Podľa Bieleho domu Obama má škálu možností, ako reagovať na Sýriu

28.08.2013 12:40

TASR, včera 14:37, aktualizované včera 21:38

Americký prezident Barack Obama zvažuje možnosti, ako zareagovať na použitie chemických zbraní sýrskym režimom. Reakcia však nemusí byť len vojenská.


Washington/Londýn/Rím 27. augusta (TASR) - Americký prezident Barack Obama zvažuje možnosti, ako zareagovať na použitie chemických zbraní sýrskym režimom. Reakcia však nemusí byť len vojenská. Uviedol to dnes Biely dom, ktorý citovali tlačové agentúry Reuters, AP a DPA.

Hovorca Jay Carney informoval, že rozhodnutie ohľadne Sýrie ešte nepadlo, ale Obama sa radí so spojeneckými krajinami aj s americkým Kongresom.

Diskusie sa podľa hovorcu Bieleho domu nezameriavajú na to, či boli použité chemické zbrane, ale na to, aká reakcia bude primeraná.

"Reakcia musí prísť," povedal Carney. Zdôraznil, že niet pochybností, že chemické zbrane použila sýrska vláda. Tento týždeň predloží americká vláda verejnosti správu, ktorú o použití chemických zbraní v Sýrii vypracovali tajné služby.

Podľa Bieleho domu Obama pripravuje právny argument na podniknutie vojenskej reakcie po použití chemických zbraní proti civilistom, ale akákoľvek akcia proti sýrskemu režimu nebude zameraná na zosadenie prezidenta Bašára Asada, ani na zmenu režimu.

Carney vysvetlil, že OSN a 188 ďalších štátov sú signatármi konvencie o chemických zbraniach, ktorá zakazuje použitie takýchto zbraní. Tieto štáty žiadajú, aby boli medzinárodné normy dodržiavané. Carney dodal, že ak dôjde k jasnému porušeniu noriem, musí nasledovať reakcia.

"Možnosti, ktoré zvažujeme, nie sú o zmene (sýrskeho) režimu," povedal Carney. Dodal, že zmena v sýrskom vedení musí nastať prostredníctvom politických rokovaní.
 

MZV SR: Použitie chemických zbraní voči obyvateľom je zločinom proti ľudskosti

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vyzýva sýrsku vládu, aby umožnila vyslanému inšpekčnému tímu OSN bezpečný a neobmedzený prístup do oblasti na urýchlené vyšetrenie správ o chemickom útoku, ku ktorému došlo minulý týždeň na predmestí Damasku.

"Akékoľvek použitie chemických zbraní voči obyvateľom je zločinom proti ľudskosti. Očakávame, že Bezpečnostná rada OSN sa bude situáciou zaoberať a prijme zodpovedné opatrenia vychádzajúce zo zistení misie," píše sa vo vyhlásení rezortu diplomacie. Ministerstvo taktiež vyzýva na zastavenie násilia v Sýrii, umožnenie prístupu k humanitárnej pomoci a urýchlené hľadanie politického riešenia krízy v zmysle ženevského procesu.

V týchto hodinách prebiehajú medzi svetovými lídrami intenzívne konzultácie o reakcii na použitie chemických zbraní v Sýrii. Americký prezident Obama sa telefonicky rozprával s kanadským premiérom Stephenom Harperom a obaja vyjadrili "hlboké znepokojenie" nad tragickou epizódou v 29-mesačnom konflikte medzi sýrskou vládou a opozičnými silami.

"Spojené štáty a Kanada sa dôrazne stavajú proti používaniu chemických zbraní," uviedol Biely dom po telefonáte. Obaja lídri budú pokračovať v konzultáciách o možných reakciách na minulotýždňový masívny chemický útok, citovala hovorcu tlačová agentúra Sinchua.

Obama sa v posledných niekoľkých dňoch rozprával aj s lídrami Británie, Francúzska a Austrálie. Zvažuje totiž aj obmedzené údery na vojenské ciele v Sýrii, ktoré nesúvisia s chemickým arzenálom.

Britský premiér David Cameron dnes podľa agentúry Reuters uviedol, že akákoľvek vojenská operácia proti Sýrii musí byť presne stanovená, konkrétna a nesmie sa zmeniť na širší blízkovýchodný konflikt.

Cameron novinárom vo svojich prvých verejných vyjadreniach k záležitosti povedal, že použitie chemických zbraní je zlé a svet by sa nemal nečinne prizerať.

Britský premiér zvolal na štvrtok 29. augusta zasadnutie parlamentu, ktoré vyvrcholí hlasovaním. Jeho výsledok je však neistý. Podľa vládnych zdrojov bude mať Cameron čo robiť, aby presvedčil pochybovačov naprieč celým politickým spektrom.

Mnoho zákonodarcov v Cameronovej vládnej Konzervatívnej strane vníma vojenský zásah v Sýrii skepticky - usudzujú tak podľa operácií v Iraku a Afganistane, ktoré pokladajú za nákladné a neúspešné.

Taliansko dnes trvalo na tom, že akýkoľvek vojenský zásah v Sýrii byť schválený Bezpečnostnou radou OSN, inak ho jeho vláda nepodporí. V parlamente to povedala ministerka zahraničných vecí Emma Boninová.

Izrael zareaguje silou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes vyhlásil, že Izrael sa nijako nepodieľa na sýrskej občianskej vojne, ale zareaguje silou na akékoľvek pokusy o útok na svoje územie. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Štát Izrael je pripravený na každý scenár," uviedol Netanjahu vo vyhlásení po uskutočnení bezpečnostných konzultácií v Tel Avive. Práve v týchto hodinách zároveň západné krajiny zvažujú možnú vojenskú operáciu na potrestanie sýrskej vlády za údajný minulotýždňový chemický útok v blízkosti sýrskeho hlavného mesta Damask. Útok si vyžiadal stovky ľudských životov.

"Nie sme účastníkom tejto občianskej vojny v Sýrii, ale ak zistíme akýkoľvek pokus o útok na našu krajinu, zareagujeme - a to silou," zdôraznil premiér Netanjahu.

Mnoho obyvateľov Izraela sa obáva, že sýrsky prezident Bašár Asad, bojujúci dva a pol roka proti povstaniu proti svojej vláde, by mohol zaútočiť na židovský štát, pričom by išlo o odvetu za útok západných krajín na Sýriu.

Irán ako spojenec Sýrie dnes už varoval pred zahraničnou vojenskou intervenciou v Sýrii a vyhlásil, že následný konflikt by pohltil celý región.
 

Francúzsko je pripravené potrestať tých, čo otrávili civilistov

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes vyhlásil, že jeho krajina je pripravená potrestať páchateľov minulotýždňového chemického útoku v blízkosti Damasku a že zvýši vojenskú podporu pre sýrsku opozíciu. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Francúzsko je pripravené potrestať tých, čo sa rozhodli otráviť plynom nevinných," povedal Hollande na každoročnom stretnutí v Paríži s desiatkami francúzskych veľvyslancov pôsobiacich po celom svete.

Podľa Hollanda sa zdá isté, že za chemickým útokom stoja sily verné sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a že je povinnosťou vonkajšieho sveta zareagovať.

Saudskoarabský minister zahraničných vecí, princ Saúd Fajsal, dnes takisto vyhlásil, že medzinárodné spoločenstvo musí zaujať "rázny a vážny" postoj proti vláde sýrskeho prezidenta Asada.

"Všetky seriózne arabské snahy odmietnuť sýrsky režim... si vyžadujú ešte aj rázny a vážny postoj medzinárodného spoločenstva, ktorý by zastavil humanitárnu tragédiu sýrskeho ľudu," povedal podľa štátnej tlačovej agentúry SPA princ Saúd.

Liga arabských štátov (LAŠ) dnes tiež vyhlásila, že za chemický útok v blízkosti sýrskeho Damasku je plne zodpovedný prezident Asad a jeho vláda. Vyjadrenie prišlo v čase, keď pribúdajú špekulácie, že Spojené štáty sa pripravujú na vojenský úder v Sýrii.

Vyhlásenie, vydané po stretnutí delegátov 22-člennej LAŠ v egyptskej metropole Káhira, bolo presadené so silnou podporou Saudskej Arábie a Kataru.

LAŠ takisto uviedla, že tí, čo stoja za "zverským" chemickým útokom v Sýrii, by mali čeliť medzinárodnej spravodlivosti na súdnych procesoch. LAŠ vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby prekonala názorové rozdiely svojich členov a podnikla akciu na ukončenie zabíjania v Sýrii. Podľa LAŠ sa sýrsky režim viac ako dva roky dopúšťa genocídy a nesie za ňu zodpovednosť.