Synoda: Konflikt pre liberálny pohľad na homosexuálne „manželstvo“

16.10.2014 12:14

 

Vatikán-Londýn, 8.10.2014 (kath.net/KAP) 017 432 – Britská mimovládna organizácia na ochranu života a rodiny „Voice of the Family“ (Hlas rodiny) ostro kritizovala neortodoxný pohľad austrálskeho manželského páru na synode v Ríme k téme homosexuálne partnerstvá. Informovala o tom rímska katolícka spravodajská agentúra „Zenit“ v stredu. Ron a Mavis Piroloví zo Sydney, vedúci „Austrálskej rady pre katolícke manželstvo a rodinu“, pred 60 kardinálmi a 130 biskupmi na synode označili za správne, keď sa príslušník rodiny – homosexuál - s partnerom pozýva na veľké rodinné oslavy.

Anglický kardinál Vincent Nichols sa následne vyslovil k výpovedi manželov pozitívne.

Voice of the Family“ však ostro kritizovala manželov aj kardinála Nicholsa. Uviedla, že jeho ´potlesk´ pre toto „ničivé svedectvo“ je dôkazom toho, ako ďaleko sa niektorí cirkevní predstavitelia vzdialili od vlastných problémov rodiny“, citoval „Zenit“.

Ron a Mavis Piroloví rozprávali o spriatelených katolíckych manželoch. Homosexuálny syn tohto páru požiadal rodičov, aby smel na rodinné vianočné oslavy priviesť aj svojho partnera. „Rodičia, ktorí sú úplne presvedčení o náuke Cirkvi tohto partnera privítali ako vlastného syna“, uvádza sa v rozšírenom texte svedectva Pirolových.

Aký príklad evanjelizácie pre farnosti by to len bol, keby sa na podobné situácie mohlo v ich okolí reagovať podobne. Uvedení rodičia podali praktický príklad správania, ako by sa mohla správať Cirkev, aby zodpovedala svojej úlohe ako učiteľky a sprostredkovateľky Božej lásky,“ vyhlásili Austrálčania. Na synode patria medzi tzv. hostí - poslucháčov, ktorí sa zúčastňujú synody.

Manželia Piroloví ďalej referovali o rozvedenej priateľke, ktorá sa vo farnosti necíti byť úplne prijímaná. Pritom chodí pravidelne s deťmi na omšu. „Pre zvyšok farnosti by mala byť vzorom odvahy a nasadenia vzhľadom na nepriateľské okolnosti.“ ... –zg-