Taliansky astronaut Parmitano už vie, ako sa cíti rybička v akváriu

19.07.2013 09:35

TASR, včera 22:01

Utorňajší výstup dvojice astronautov do otvoreného priestoru ukončilo predčasne presakovanie vody do Parmitanovej prilby a zvyšku jeho skafandra.

Mys Canaveral 18. júla (TASR) - Taliansky astronaut Luca Parmitano, do ktorého prilby začala počas utorňajšieho výstupu do kozmického priestoru prenikať voda, dnes povedal, že už vie, ako sa cíti rybička v akváriu.

V televíznom rozhovore z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ktorý citovala agentúra AP, uviedol, že nazad do ISS sa dostal po pamäti. Mal vodu okolo očí aj uší, v dôsledku čoho zle videl aj počul.

"Predstavte si, že chodíte so zavretými očami v akváriu. Toto sa naozaj dialo ... Je to veľmi nepríjemný pocit, keď je vaša tvár celý ten čas pod vodou," povedal 36-ročný bývalý testovací pilot.

Utorňajší výstup dvojice astronautov do otvoreného priestoru ukončilo predčasne presakovanie vody do Parmitanovej prilby a zvyšku jeho skafandra. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) ešte stále zisťuje zdroj tohto úniku, predpokladá ho najmä v chladiacom systéme skafandra.

Podľa predstaviteľov NASA sa Parmitano mohol zadusiť alebo utopiť. Tridsaťšesťročný astronaut dnes povedal, že mal šťastie, že sa mu podarilo vrátiť do ISS tak rýchlo.