Ukrajinské cirkvi žiadajú okamžité zastavenie násilia

23.02.2014 10:41

Kyjev, 19.02.2014 (KAP) 016 770 – Po krvavých zrážkach demonštrantov s políciou v utorok v noci cirkvi na Ukrajine vyzývajú k okamžitému ukončeniu „bratovražedného násilia“ v krajine. Patriarcha Filaret, hlava nezávislej pravoslávnej cirkvi Ukrajiny, v stredu ostro odsúdil násilný postup bezpečnostných síl proti odporcom vlády v Kyjeve. Zdôraznil, že Boh pozná všetkých, ktorí vydali tie „zločinné rozkazy“. „Boh zlo potrestá, nikto neujde trestu.“ Patriarcha žiadal okamžité zastavenie násilia. Vyzval prezidenta Viktora Janukoviča a opozičných vodcov, aby sa vrátili k rokovaciemu stolu a dosiahli „pozitívny výsledok“. Povedal, že Janukovič nesie hlavnú zodpovednosť za tento vývoj.

Gréckokatolícky kyjevský veľarcibiskup Svjatoslav Ševčuk v utorok večer prikázal, aby pre „nebezpečenstvo bratovraždy“ zvonili všetky kostoly.

„V mene Boha odsudzujem násilie a ignorovanie ľudských práv a vôle ľudu. Mocnári nesú plnú zodpovednosť za to, čo sa v krajine deje,“ uviedla v písomnom vyhlásení hlava ukrajinskej cirkvi zjednotenej s Rímom.

Pri vážnych stretoch odporcov vlády s políciou prišlo v utorok v noci v Kyjeve o život podľa vládnych údajov až 25 ľudí. Medzi nimi sú 9 policajti a jeden žurnalista. Špeciálne jednotky v noci na stredu vtrhli na námestie Majdan, ústredné miesto protestov proti vláde, a z veľkej časti ho vyprázdnili.

Lekári ošetrovali a operovali ťažko zranených aj v pravoslávnom Kostole sv. Michala. Z požiarom zničeného domu odborov, hlavného stanu opozície, preložili stanicu pre chorých do Božieho domu v blízkosti Majdanu.  Aj v gréckokatolíckej katedrále zriadili lazaret.

V utorok v noci zničili na Majdane aj stanovú kaplnku, ktorú zriadili pred viac ako dvomi mesiacmi gréckokatolícki kňazi. Podpálil ju špeciálny oddiel polície „Berkut“, ako oznámila v stredu ráno cirkev s odvolaním sa na aktivistov. V stanovej kaplnke slávili bohoslužby aj pravoslávni a rímskokatolícki kňazi viackrát denne. –zg-

www.magnificat.sk/wp-content/uploads/2014/02/ZIVOT-CIRKVI-VO-SVETE-07-14.doc