V Lotyšsku jasne vyhrala parlamentné voľby prozápadná koalícia

04.10.2014 22:58

Oficiálne výsledky volieb sa očakávajú v nedeľu.

Volič hádže volebné lístky do urny vo volebnej miestnosti v Rige počas parlamentných volieb v Lotyšsku 4. októbra 2014.

Riga 4. októbra (TASR) - Doterajšia stredopravá trojkoalícia premiérky Laimdoty Straujumovej, ktorá zaujíma nekompromisný postoj voči Moskve a podporuje posilňovanie vojenskej prítomnosti NATO v regióne, jednoznačne vyhrala dnešné parlamentné voľby v Lotyšsku. Informovali o tom lotyšské médiá s odvolaním sa na prieskumy medzi voličmi (exit-poll).

Koalícia zložená zo Straujumovej strany Jednota, nacionalistov a zelených získala podľa agentúry LETA celkovo okolo 62 percent hlasov. Jednote dalo svoje hlasy takmer 24 percent voličov, Únii zelených a roľníkov 19,4 percenta a Národnej aliancii 18,5 percenta.

Hlavným súperom vládnucich strán bola opozičná sociálnodemokratická strana Centrum harmónie (SC), ktorú podporujú prevažne príslušníci početnej ruskej menšiny, tvoriacej zhruba štvrtinu obyvateľov dvojmiliónového Lotyšska. V dnešných voľbách dostala podľa prieskumov 21,6 percenta hlasov.

Predvolebné prieskumy signalizovali rastúce preferencie SC. Strana agituje za posilnenie vzťahov s Moskvou, čo by podľa nej vyvážilo prozápadnú orientáciu Lotyšska, ktoré je členskou krajinou NATO i EÚ.

Centrum harmónie zvíťazilo v predchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2011. Vládu však napokon zostavila koalícia troch strán pravého stredu. Stredopravé strany dominujú v Lotyšsku od roku 1991, keď krajina po rozpade Sovietskeho zväzu obnovila svoju nezávislosť.

Do nového parlamentu sa dostali aj dve nové strany Aliancia regiónov a Lotyšsko sŕdc. Oficiálne výsledky volieb sa očakávajú v nedeľu.

V súlade s lotyšskou ústavou boli dnešné voľby vypísané už po troch rokoch. Mandát doterajšieho parlamentu bol totiž skrátený o jeden rok, keďže voľby v roku 2011 boli predčasné.