Vodca militantnej islamistickej sekty sa vyhráža vypálením škôl

13.07.2013 19:59

TASR, dnes 15:59, aktualizované dnes 16:59

Útoky na školy v krajine neutíchajú, a to ani napriek tomu, že nigérijská vláda rozmiestnila v krajine tisíce vojakov, ktorí majú za úlohu potlačiť islamistické povstanie.

Lagos 13. júla (TASR) - Vodca nigérijskej extrémistickej islamistickej sekty sa na dnes zverejnenom videozázname vyhráža vypálením ďalších škôl a zabitím učiteľov. Zároveň však odmieta tvrdenia, že jeho vojaci majú na svedomí i smrť detí, informovala agentúra AP.

Islamistický radikál Abubakar Shekau na nahrávke takisto poprel, že jeho militantná skupina Boko Haram vyjednáva s nigérijskou vládou o mieri. Vodca dodal, že učiteľov, ktorí vyučujú západným spôsobom, jeho militanti zabijú.

Podľa vlastných slov Shekau podporuje bojovníkov, ktorí sa v uplynulých týždňoch podieľali na vypálení niekoľkých škôl na severovýchode krajiny. Podotýka však, že Korán zakazuje zabíjanie detí, žien a starých ľudí. V skutočnosti prišli v Nigérii pri násilnostiach o život desiatky detí.

Útoky na školy v krajine neutíchajú, a to ani napriek tomu, že nigérijská vláda rozmiestnila v krajine tisíce vojakov, ktorí majú za úlohu potlačiť islamistické povstanie. Práve to predstavuje za uplynulé roky najväčšiu bezpečnostnú hrozbu pre štát.